Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell, som medlar mellan Kosovo och Serbien, har en överenskommelse nåtts, dock inte lika ambitiös som han hade hoppats.
Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell, som medlar mellan Kosovo och Serbien, har en överenskommelse nåtts, dock inte lika ambitiös som han hade hoppats. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Borell: Serbien och Kosovo överens om EU-plan

"Vi har nått en överenskommelse", uppger EU:s utrikeschef Josep Borrell som medlat i helgens samtal mellan Kosovo och Serbien för att normalisera relationen mellan länderna.
– Vi har kommit överens om vissa punkter, inte på alla punkter, säger Serbiens president Aleksandar Vucic.

ANNONS
|

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti enades i februari om elva punkter i en EU-plan för att relationen mellan deras länder ska normaliseras.

Helgens samtal i Nordmakedonien har handlat om hur planen ska omsättas i praktiken. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell, som medlar mellan de två tidigare krigande grannländerna, har en överenskommelse nåtts.

"Parterna har åtagit sig att respektera alla artiklar i avtalet och genomföra sina respektive skyldigheter på ett ändamålsenligt sätt och i god tro", skriver Borell på Twitter sent på lördagskvällen.

"Överens om vissa punkter"

Något färdigt och undertecknat avtal verkar det dock inte vara tal om. Serbiens president Aleksandar Vucic framhåller att man har nått "något sorts överenskommelse", men inte en "slutgiltig".

ANNONS

– Vi har kommit överens om vissa punkter, inte på alla punkter, säger Vucic till reportrar, enligt Reuters.

De två länderna hoppas att få gå med i EU någon gång i framtiden.

Tanken med EU:s plan har varit att länderna ska erkänna varandras nationella symboler och officiella handlingar, och att Serbien då ska sluta blockera Kosovos försök att gå med i FN.

Borell medger dock att länderna inte kunde komma överens om en lika ambitiös lösning som EU föreslog inför lördagens samtal. Han säger att dagens förhandlingsresultat ändå blir en del av ländernas respektive resa mot ett EU-medlemskap.

Pressas

Serbiens president har sett ut att backa från vissa delar av EU-planen i efterhand. Vucic pressas hårt av inhemska, mer hårdföra nationalistgrupper som anser att Kosovo är den serbiska statens vagga.

Kosovos premiärminister Albin Kurti har tidigare uttryckt sig lite mer hoppfullt, men inte alltför hoppfullt.

– Jag var beredd att skriva under det europeiska förslaget (vid det senaste mötet i Bryssel), men den andra sidan var inte redo och vägrade, sade Albin Kurti inför helgens samtal.

ANNONS