Biden vill ha enighet – republikan vill ha honom inför riksrätt

Biden höjde sin hand och svors in som president på onsdagseftermiddagen. Joe Biden inledde sen sitt presidentskap direkt med att underteckna en rad presidentordrar, bland annat om att USA ska återansluta till Parisavtalet.

ANNONS
|

Ceremonin när Joe Biden svors in som president präglades av säkerhetsläget och coronapandemin. Gatorna i Washington var fyllda med polis och militär. Däremot saknades folkmassan som brukar följa händelserna på plats. Istället var parkområdet The Mall fyllt av amerikanska flaggor.

När makten överförs från en avgående till en tillträdande president är det brukligt att båda närvarar vid ceremonin, för att symbolisera enighet och visa att makt överförs under ordnade, fredliga former. Så var inte fallet denna gång. Ombord på en helikopter lämnade Donald Trump Washington tidigare under onsdagseftermiddagen. Däremot deltog vicepresidenten Mike Pence och tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton.

ANNONS

Fokus på att läka och ena

Omgiven av sin familj placerade Joe Biden ena handen på en bibel och höjde den andra mot John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen. Han svor presidenteden och blev därmed USA:s 46:e president. I talet som följde fokuserade Joe Biden på vikten av att läka och ena USA, samtidigt som landet står inför enorma utmaningar. Många budskap och formuleringar kändes igen från Joe Bidens valkampanj.

– Jag lovar er detta, jag kommer att vara en president för alla amerikaner. Jag lovar att kämpa lika hårt för er som inte stöttade mig, som för er som gjorde det, sa Joe Biden.

– Detta är vår historiska stund av kris och utmaning. Enighet är vägen framåt. Vi måste möta den här stunden som Amerikas Förenta stater. Gör vi det kommer vi inte att misslyckas. (…) Låt oss börja lyssna på varandra igen.

I senaste valet fick det amerikanska representanthuset den första ledamoten som stöttat QAnon-konspirationen, republikanen Marjorie Taylor Greene från Georgia. QAnon är en högerextrem konspirationsteori om att Donald Trump kämpat mot en pedofili- och barnhandelsring driven av bland annat demokratiska politiker. Innan Joe Biden ens hunnit tala klart skrev hon på Twitter att Biden borde ställas inför riksrätt.

USA ska tillbaka till den internationella arenan

För fyra år sedan var det Donald Trump som höll tal utanför Kapitolium. Trumps tal då står i bjärt kontrast med Bidens nu. Trump fokuserade på vikten av att sätta USA först och han pratade om hur andra länder skott sig på bekostnad av USA. Hillary Clinton har berättat att George W Bush efter det talet lutade sig över och viskade att det var ”some weird shit”.

ANNONS

Joe Bidens tal återkom gång efter gång till vikten av enighet men även att omvärlden kan förvänta sig att USA återintar rollen som internationell ledare.

– Här är mitt budskap till dem bortom våra gränser: USA har prövats och vi har kommit igenom starkare. Vi kommer att reparera våra förbindelser och vi kommer återigen engagera oss i vår omvärld. (…) Vi ska bli en stark och betrodd partner för fred, utveckling och säkerhet.

LÄS MER:Trump tar farväl – har en egen avskedsceremoni

Platsen där Joe Biden svors in, den västra sidan av Kapitolium, blev för två veckor sedan stormad av Trumpsupportrar. Fem personer miste livet.

– Demokratin har segrat. Så nu, på denna heliga mark där våldet för bara några dagar sedan försökte skaka själva grunden för Kapitolium, så kommer vi samman som en nation under gud (…).

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s nästa president

I vanliga fall svärs en president in till en ljudkuliss av tusentals människors skrik och handklapp. Den här gången fick Biden och världsstjärnor som Jennifer Lopez och Lady Gaga ett mottagande som mer lät som när det blir hörna i superettan.

Jennifer Lopez sjöng bland annat Woodie Guthries låt This land is your land strax innan Biden svors in. Innan Kamala Harris svors in som USA:s nya vicepresident sjöng Lady Gaga nationalsången. Kamala Harris är den första kvinnan någonsin som innehar ämbetet. Harris mamma kom ursprungligen från Indien, och hennes pappa från Jamaica men med afrikanskt påbrå. Det gör Kamala Harris till den första vicepresidenten med afrikanska och asiatiska rötter.

ANNONS

Parisavtalet

Väl hemma i Vita huset inledde Biden direkt sitt arbete.

Bland annat har han undertecknat en order om att återansluta USA till Parisavtalet om klimatet och Världshälsoorganisationen, och river därmed upp tidigare beslut av Donald Trump.

Han beslutade även att det blir obligatoriskt att bära munskydd i myndighetsbyggnader, samt lyfte ett inreseförbud mot människor från i huvudsak muslimska länder.

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet.

LÄS MER:Det här är Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

ANNONS