Det stödpaket till Ukraina som nu har godkänts i den amerikanska kongressen ska ge Ukraina bland annat mer artillerigranater för att stå emot Ryssland. Arkivbild.
Det stödpaket till Ukraina som nu har godkänts i den amerikanska kongressen ska ge Ukraina bland annat mer artillerigranater för att stå emot Ryssland. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka.
Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

ANNONS

Biden meddelar att han kommer att signera paketet under onsdagen.

"Jag kommer att skriva under lagen och vända mig till det amerikanska folket så snart lagen ligger på mitt skrivbord i morgon (onsdag) så att vi kan börja skicka vapen och utrustning till Ukraina den här veckan" säger Biden i ett uttalande på Vita husets hemsida efter senatens omröstning natten till onsdagen.

Över 650 miljarder

Ukrainastödet ingår i ett stort paket på 95 miljarder dollar. Förutom knappt 61 miljarder för Ukraina innehåller det över 20 miljarder till Israel och ett antal miljarder till Taiwan samt 4 miljarder till humanitär hjälp i bland annat Gaza.

ANNONS

Det innehåller också en lag som kan innebära slutet för Tiktok i USA.

Översatt i svenska kronor är Ukrainatillskottet värt över 650 miljarder.

Zelenskyj tackar

Enligt uppgifter i medier har det amerikanska försvarsdepartementet förberett ett första vapenpaket på en miljard dollar i en första sändning.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar de amerikanska senatorerna som röstade för stödet. Det förstärker Amerikas roll som ledare för demokrati och den fria världen, säger han i ett uttalande.

"Jag är också tacksam för alla amerikaner som fortsätter att stödja Ukraina och inser att den historiska betydelsen av detta lagförslag sträcker sig bortom politiken", fortsätter han och understryker att militärt stöd utgör viktiga verktyg för att snabbare nå en rättvis fred.

ANNONS