USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden har skrivit under miljardstöd till Ukraina

USA:s president Joe Biden har skrivit under en lag som bland annat innefattar stöd till Ukraina, Israel, Gaza och Taiwan.
Presidenten säger att leveranserna med militärt stöd till Ukraina ska inledas omgående.

ANNONS

– Nu måste vi röra oss snabbt, och det gör vi, säger Biden efter det att han skrivit under lagen.

Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress natten mot onsdagen, svensk tid, som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas. Översatt i svenska kronor är Ukrainatillskottet värt över 650 miljarder.

Ukraina har larmat om vapenunderskott som försvårar striderna med Ryssland, och har upprepade gånger uttryckt behovet av att få stödet från USA. Ukraina har varnat för en svår situation vid frontlinjen, där Ryssland är på offensiven.

ANNONS

Stoppats i månader

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på X att han är tacksam bland annat gentemot Biden.

"Oavsett vad någon säger får vi det stöd som vi behöver för att fortsätta skydda liv från ryska attacker."

I helgen röstade representanthuset i USA igenom stödpaketet, efter att det stoppats i flera månader på grund av motstånd från Republikanerna.

Totalt är stödpaketet, som även Israel, Gaza och Taiwan får ta del av, värt drygt 95 miljarder dollar, motsvarande mer än 1 000 miljarder kronor.

"Utan fördröjning"

– Det ger nödvändigt stöd till Amerikas partner så att de kan försvara sig mot hot mot deras suveränitet och mot deras medborgares liv och frihet, säger Biden.

Israel får militärt stöd i paketet och Gaza får humanitärt stöd. Presidenten kräver att det humanitära stödet som ska till Gaza omedelbart ska tillåtas in i landremsan.

– Israel måste se till att allt det här stödet når palestinierna i Gaza utan fördröjning, säger han.

En del av det Biden som skrivit under handlar också om techjätten Tiktok, som nu antingen måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

ANNONS