Israeliska soldater vid en bil använd av Hamasmedlemmar under attacken mot Israel den 7 oktober i fjol.
Israeliska soldater vid en bil använd av Hamasmedlemmar under attacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Beskedet: Israels underrättelsechef avgår

Chefen för Israels militära underrättelsetjänst avgår i spåren av 7 oktober-attacken.
Avskedet spås följas av fler uppsägningar.

ANNONS

Aharon Haliva lämnar sin post på grund av misslyckandet med att förhindra Hamas terrorattack den 7 oktober, uppger den israeliska militären.

Generalmajoren är den första i ansvarig position som lämnar sin tjänst efter den dödligaste attacken i Israels historia. Redan i oktober tog han på sig "det fulla ansvaret" för att inte ha lyckats förhindra angreppet, enligt israeliska medier.

I ett brev efterlyser Haliva en statlig kommitté som kan utreda "alla faktorer och omständigheter" som ledde till misslyckandena inför 7 oktober, rapporterar Haaretz.

Omkring 1 200 människor, merparten av dem civila, dödades under Hamas anfall mot Israel i oktober. Runt 250 togs som gisslan, varav cirka 100 tros vara kvar i Hamas fångenskap och vid liv.

ANNONS

Attacken blev den tändande gnistan till det pågående kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, som nu rasat i över ett halvår.

Halivas avskedsansökan tros kunna öppna för ökat manfall inom Israels militära toppskikt. De pågående striderna med Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon – liksom de ökade spänningarna med Iran – har dock fördröjt flera väntade uppsägningar, rapporterar AP.

Militära underrättelsechefen Aharon Haliva avgår. Arkivbild.
Militära underrättelsechefen Aharon Haliva avgår. Arkivbild. Bild: IDF via AP/TT
ANNONS