En sjuksköterska på ett sjukhus i gränsstaden Rafah tar hand om för tidigt födda barn som evakuerats från sjukhuset al-Shifa i Gaza.
En sjuksköterska på ett sjukhus i gränsstaden Rafah tar hand om för tidigt födda barn som evakuerats från sjukhuset al-Shifa i Gaza. Bild: Hatem Ali/AP/TT

Bebisar från Gaza framme i Egypten

De första för tidigt födda spädbarnen från Gaza har anlänt till Egypten, enligt egyptiska medieuppgifter. De 29 barnen har förts dit efter att ha evakuerats från sjukhuset al-Shifa i Gaza stad under söndagen.

ANNONS

31 barn evakuerades från sjukhuset al-Shifa, men bara 29 uppges ha kommit till Egypten. Varför är inte känt. Palestinska röda halvmånen uppgav under måndagsförmiddagen att 28 barn var på väg till gränsövergången.

Israel hävdar att Hamas har en ledningscentral i eller under sjukhuset al-Shifa där barnen har vårdats. Sjukhuset var tidigare det största, mest avancerade och bäst utrustade sjukhuset i Gaza. Förra veckan tog sig israeliska soldater in och började söka igenom byggnaderna och världshälsoorganisationen WHO har beskrivit sjukhuset som "en dödszon".

Gränsövergången Rafah, där barnen uppges ha förts över till Egypten, är den enda till och från Gaza som inte kontrolleras av Israel.

ANNONS

Barnen ligger i kuvös, enligt statligt kopplade egyptiska Al-Qahera News.

Alla barn kommer, enligt uppgifter från en vårdkälla, inte att kunna vårdas på sjukhuset El-Arish som ligger 4,5 mil från Gaza.

– Det finns inte tillräckligt med kuvöser på El-Arish-sjukhuset och vissa spädbarn kommer att behöva flyttas till Ismailia eller Kairo, uppger källan.

ANNONS