Släckningsarbete nära Wooroloo, nordost om Perth, i februari 2021.
Släckningsarbete nära Wooroloo, nordost om Perth, i februari 2021. Bild: Evan Collis/AP/TT

Australiens ledare varnar: Sommaren blir svår

Australien hukar redan under ovanligt varma temperaturer för säsongen.
Värre kan det bli när väderfenomenet El Niño drar in och ökar risken för allvarliga bränder och torka, varnar myndigheter och experter.

ANNONS
|

För några månader sedan meddelade flera vädermyndigheter att El Niño höll på att byggas upp i Stilla havet. Och nu har också Australiens meteorologiska myndighet formellt deklarerat att väderfenomenet har gjort entré.

El Niño återkommer regelbundet i tropiska Stilla havet, har stor effekt på vädret i området och ger också den globala medeltemperaturen en extra skjuts uppåt.

Varm sommar

Australien är ett av de länder som är särskilt känsligt för effekterna av El Niño, som bland annat ökar risken för svår torka i landet. Sommaren i Australien inleds framåt december – men det är redan nu ovanligt varmt för säsongen i de sydöstra delarna.

ANNONS

Forskare varnar för att risken för skogsbränder i landet ökar i El Niños spår.

– Den här sommaren kommer att bli varmare än genomsnittet och säkert varmare än de senaste tre åren, säger prognosmakaren Karl Braganza på en presskonferens.

Regeringen uppger att den jobbar med att minska riskerna på kort sikt och premiärminister Anthony Albanese kommer att möta räddningsarbetare och experter i nästa vecka, rapporterar australiska ABC.

"Vi har räknat med att det här skulle komma. Varningarna finns där. Vetenskapen visar att vårt klimat förändras", skriver han i ett uttalande.

"Prognosen pekar på att den här sommaren kommer att bli en svår period."

Efterlyser åtgärder

Det naturligt förekommande El Niño riskerar att elda på effekterna av klimatförändringen.

– All ytterligare uppvärmning vi ser till följd av El Niño i sommar läggs ovanpå årtionden av mänskligt orsakad klimatförändring som redan har höjt temperaturerna och risken för skogsbränder i många områden, säger Hamish Clarke, expert på brandrisk vid University of Melbourne, till ABC.

– Utan mycket kraftfullare klimatåtgärder än vad vi för närvarande vidtar kan vi vänta oss mycket sämre förhållanden i framtiden.

Fakta: Värme och nederbörd

El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO). El Niño värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet medan La Niña kyler av.

El Niño återkommer i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis nio till tolv månader. Kulmen sker ofta kring jul, därav namnet El Niño (gossebarnet).

El Niño-effekter som ökad nederbörd drabbar vanligtvis delar av södra Sydamerika, södra USA, Afrikas horn och Centralasien, medan svår torka kan förekomma över Australien, Indonesien och delar av södra Asien.

Källa: WMO, SMHI

ANNONS