Soldater utanför en av de drabbade kyrkorna i Colombo, Sri Lanka, på söndagen.
Soldater utanför en av de drabbade kyrkorna i Colombo, Sri Lanka, på söndagen.

Attacker som en blixt från en klar himmel

Omfattningen på terrordåden i Sri Lanka är enorm och med tanke på målen och historiken i landet kom attackerna som en blixt från en klar himmel. Det tyder på att terrorrörelsen IS uttalanden om att den ligger bakom faktiskt kan stämma, anser en Sri Lanka-expert.

ANNONS
|

- Det som tyder på en internationell koppling är främst två saker: storleken på dådet och valet av kristna som måltavlor, för det finns ingen historik av att muslimer och kristna har haft konflikter med varandra i Sri Lanka, säger Andreas Johansson, forskare i religionshistoria och föreståndare för Sasnet, ett nätverk för studier om Sydasien, vid Lunds universitet till TT.

ANNONS

Minst 321 människor dödades och omkring 500 skadades i självmordsattackerna mot tre hotell och tre kyrkor i Sri Lanka på påskdagen. Analytiker noterade genast att attackerna påminner om IS och al-Qaidas metodik och har förvånats över regeringens uppgifter om att grupperna National Thowheeth Jama'ath (NTJ) och Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) utfört dåden.

"Väldigt långt"

Även Andreas Johansson tillhör de förvånades skara. Han pekar på att de två grupperna fram till för några dagar sedan var i princip helt okända.

- Att gå från det till att ha utfört ett av de värsta terrordåden i nutid, det steget är väldigt långt. Det tyder på att de här grupperna, om det nu är de som gjort det, har haft hjälp av något internationellt nätverk. Och då befinner vi oss i en global jihadistisk miljö där allt som förknippas med väst är potentiella måltavlor – som hotell och kyrkor, säger han.

Nu påstår sig IS ligga bakom attackerna i Sri Lanka. Vissa analytiker har hävdat att NTJ är en del av IS verksamhet i Sri Lanka och att förövarna vid dåden ska ha haft kopplingar till lankeser som rest till Irak och Syrien där de anslutit sig till jihadistgrupper och deltagit i strider.

ANNONS

- Det är möjligt att några av dem har varit där, säger Johansson.

Interna strider

Han känner inte till någon tidigare koppling mellan lankesiska muslimer och internationella jihadistnätverk. De strider som muslimer i Sri Lanka varit inblandade i har i huvudsak varit interna där konservativa sunnimuslimska grupper attackerat företrädare för islamsk sufism, säger Johansson.

Han påpekar också att det ofta har varit muslimer som utsatts för våld, inte minst av buddhistiska extremister och nationella populistiska krafter. Och de muslimska politiska partierna i Sri Lanka har tassat försiktigt fram.

- Man har värnat om demokratin och landets enhet. Muslimsk politik på Sri Lanka har varit väldigt pragmatisk och försiktig i sina uttalanden, säger Johansson.

"Gjort avtryck"

Två av självmordsbombarna var bröder och söner till en förmögen lokal kryddhandlare. 40 personer har gripits. Det är främst lankeser men även en syrisk medborgare förhörs, uppger källor i regeringen.

ANNONS

Flera bedömare talar om att dåden visar att IS inflytande på extremistiska miljöer lever vidare, trots att gruppens självutropade kalifat i Mellanöstern har utplånats.

Och det kan vara så att IS nu har tagit ett geografiskt språng, anser även Andreas Johansson.

- Om IS skulle rikta in sig på Sydasien har de verkligen gjort avtryck i och med detta, säger han.

TT

ANNONS