En polis går förbi ambassaden i London där Assange har bott i över fem och ett halvt år. Arkivbild.
En polis går förbi ambassaden i London där Assange har bott i över fem och ett halvt år. Arkivbild.

Assanges ambassadvistelse är hälsofarlig

Wikileaksgrundaren Julian Assanges långa vistelse på Ecuadors ambassad i London är farlig för hans fysiska och psykiska hälsa, enligt en omfattande läkarundersökning.

ANNONS
|

Assange har bott på ambassaden i över fem och ett halvt år. Han gömmer sig där för att undgå utvisning till USA, där han riskera åtal för att ha publicerat stora mängder hemligstämplade dokument.

Läkaren Sondra Crosby och psykologen Brock Chisholm kom fram till slutsatsen att situationen är hälsofarlig för Assange sedan de tillbringat 20 timmar med honom under sammanlagt tre dagar och gjort "en omfattande fysisk och psykologisk utvärdering", skriver The Guardian.

"Även om resultaten av undersökningen är skyddade av sekretess, är det vår professionella åsikt att hans fortsatta isolering är farlig fysiskt och mentalt för honom och en klar kränkning av hans mänskliga rätt till vård", skriver de i tidningen.

ANNONS

"Vår bedömning är att han inte har haft tillgång till solljus, lämplig ventilation eller kunnat vara utomhus på över fem och ett halvt år", skriver Crosby och Chisholm, som vill se att han tillåts att åka till ett sjukhus utan att myndigheterna griper honom.

TT-AFP

ANNONS