Julian Assange i samband med ett tidigare framträdande i brittisk domstol. I dag hörs han igen.
Julian Assange i samband med ett tidigare framträdande i brittisk domstol. I dag hörs han igen.

"Assange för sjuk för förhandling"

Wikileaksgrundaren Julian Assange var för sjuk för att delta via videolänk i dagens planerade framträdande i brittisk domstol, enligt hans advokat. Nästa tillfälle för förhandling är den 12 juni.

ANNONS
|

Den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange väntades framträda i brittisk domstol under torsdagen, men kunde inte delta.

- Han mår faktiskt långt ifrån bra, säger en av hans advokater, Gareth Peirce, enligt Reuters.

Den fem minuter långa förhandlingen genomfördes i stället utan Assanges medverkan.

Han hotas av utlämning till både USA och Sverige och vem britterna till slut ska gå till mötes väntas bli ett huvudbry för landets inrikesminister.

ANNONS

Våldtäktsmisstankar

Det är en begäran från USA om att få Assange utlämnad som nu åter skulle prövas. Där har han åtalats för att ha hackat sig in i försvarshögkvarteret Pentagons datasystem. Åtalet utökades så sent som förra veckan till att även omfatta brott mot amerikanska spionlagar.

Den svenska utlämningsbegäran har ännu inte lämnats in men kan bli verklighet efter att en förundersökning om våldtäkt mot Assange åter öppnats av svenska åklagare. Han har sedan 2010 misstänkts för flera sexualbrott i Sverige. Den återupptagna förundersökningen gäller enbart våldtäkt, medan övriga brott har preskriberats.

Storbritannien kan nu alltså ställas inför två utlämningsbegäranden. Om Sverige skulle lämna in en utlämningsbegäran tror flera bedömare att det svenska ärendet kommer att få förtur, något som också flera parlamentsledamöter har krävt.

I slutändan är det den brittiske inrikesministern Sajid Javid som avgör.

Sviktande hälsa

Assange skulle ha medverkat via videolänk från fängelset Belmarsh där han avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. På grund av sviktande hälsa har han flyttats till fängelsets sjukvårdavdelning.

Hans svenska advokat Per E Samuelson har tidigare vittnat om Assanges dåliga skick, något som fick honom att kräva att den svenska häktningsförhandlingen nästa vecka borde skjutas upp. Begäran avslogs av Uppsala tingsrätt, där förhandlingen äger rum den 3 juni.

ANNONS

Rättad: Uppgifter om den svenska utlämningsbegäran är korrigerade.

TT

Fakta: Julian Assange

Julian Assange föddes 3 juli 1971 i Townsville, Australien.

Som tonåring blev han känd som hacker under namnet Mendax och lyckades tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem.

I december 2006 var Assange med och grundade Wikileaks, en webbplats där stora mängder material skulle kunna publiceras.

I april 2010 publicerar Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där bland annat barn beskjuts, vilket får en enormt stor uppmärksamhet.

I juli 2010 släpps också cirka 75000 dokument kring USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visar hur barn dödats.

ANNONS