Analys: Robotprov utmanar ledare

Det nordkoreanska robottestet ökar krisen dramatiskt. Ansvaret ligger nu hos världens tre mäktigaste män. Sinsemellan splittrade, men ställda inför ett gemensamt globalt hot.

ANNONS
|

Om uppgifterna stämmer har Nordkorea interkontinentala robotar, som sannolikt kan bestyckas med kärnvapen. Det har den oberäknelige diktatorn Kim Jong-Un länge strävat efter, i trots mot FN-resolutioner och mäktiga grannar. Nu är det ett mardrömsscenario som måste tas på allvar.

Världens tre mäktigaste länder, Kina, Ryssland och USA, har ett stort ansvar för den kommande utvecklingen.

Trump vill öka pressen

President Trump har de senaste dygnen haft kontakter med flera ledare i regionen för att öka pressen på Nordkorea. I ett av sina tweets hoppas han att Kina kanske kommer att sätta åt Nordkorea hårt "och få detta nonsens att upphöra en gång för alla."

ANNONS

Enligt det ryska försvarsministeriet utgjorde roboten inget hot mot Ryssland eftersom den flög i motsatt riktning. Kinesiska UD fördömer testet och manar till återhållsamhet. Landets FN-ambassadör har varnat för en katastrof om världsmakterna inte kan finna vägar att minska spänningen.

Kina vill inte destabilisera Nordkorea, men tålamodet tryter. Trump har å sin sida goda kontakter med den kinesiske ledaren Xi Jinping sedan denne besökte hans sommarresidens i Mar-a-Lago i Florida tidigare i år. Trump beordrade då ett omfattande angrepp med kryssningsrobotar mot syriska mål efter en gasattack mot civila.

Detta tycks dock inte ha påverkat deras personliga förhållande trots att anfallet skedde under deras möte. XI Jinping log artigt efteråt, och de har haft flera samtal sedan dess.

Upprörd Putin

Presidenten Vladimir Putin blev dock upprörd. Han stöder den syriska regimen militärt och det fanns rysk militär på basen som attackerades. När USA nyligen ställde i utsikt nya angrepp om syriska förband sätter in gas, som underrättelser indikerade, reagerade Moskva med att varna för att de inte tänker sitta stilla och bara se på.

Men även Kina uttryckte irritation mot USA häromdagen när ett amerikanskt örlogsfartyg närmade sig ett område i Sydkinesiska sjön där Kina har territoriella anspråk som inte accepteras av grannländer, uppbackade av USA. Vapenexport till Taiwan väcker också vrede.

ANNONS

Både Kina och Ryssland är dessutom starkt kritiska till att USA har placerat ut ett kraftfullt antirobotsystem med stor radartäckning, förkortat Thaad, i Sydkorea där USA har omkring 30 000 soldater i stridsberedskap.Enligt den kinesiska presidenten kan antirobotsystemet underblåsa säkerheten och den regionala balansen och skadar Kinas och Rysslands strategiska intressen.

Historiska rivaler

Kina, Ryssland och USA är historiska rivaler. Deras ledare är starkt präglade av vitt skilda ideologier, styrelseskick och kulturer, men de har kärnvapen och är beredda att hävda sina geopolitiska och ekonomiska intressen globalt.

XI Jinping, Vladimir Putin och Donald Trump har många olösta tvister. Det gäller särskilt Putin och Trump, som kommer att mötas för första gången i samband med G20-mötet i Hamburg senare i veckan.

Trumps utrikesminister, försvarsminister, säkerhetsrådgivare och FN-ambassadör har i skarpa ordalag kritiserat den ryska inblandningen i Ukraina, och senaten vill skärpa sanktionerna mot ryssar. Relationerna mellan Moskva och Washington är idag på bottennivå och beskrivs till och med som i det närmast obefintliga.

Stora förväntningar

På toppmötet i Hamburg ställs dock stora förväntningar på Putin och Trump. Nu får de äntligen träffas öga mot öga och prata direkt. Enligt de amerikanska underrättelsetjänsterna påverkade ryssar valet som gjorde Trump till president. Men det har Trump förnekat och han har inte själv haft något negativt att säga om Putin, tvärtom. Ryssen har svarat med egna hövligheter om Trump.

ANNONS

I måndags kom Xi Jinping till Moskva, som ett stopp på väg till G20-mötet. Det var deras tredje möte i år. Kinesen fick en fin orden om halsen för sitt framstående arbete för det kinesiska och ryska folket. Det beskrevs som en nyckelhändelse i termer av att bygga bilaterala relationer, och affärskontrakt för närmare 100 miljarder kronor skulle undertecknas.

I Hamburg möts de alla tre, Xi Jinping, Vladimir Putin och Donald Trump. Hotet av nya robot- och kärnvapenprov i jordens mest isolerade land är en av de överskuggande säkerhetsfrågorna. Det blir ett test på den mäktiga trojkans vilja att komma överens och ta gemensamt ansvar.

ANNONS