Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som i våras gavs utökad makt genom en folkomröstning, har efter kuppförsöket för ett år sedan slagit ner hårt mot oppositionen och den fria pressen. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som i våras gavs utökad makt genom en folkomröstning, har efter kuppförsöket för ett år sedan slagit ner hårt mot oppositionen och den fria pressen. Arkivbild.

Aktivister i Turkiet kvar i fängelse

De tio människorättsaktivister som suttit gripna i Turkiet, däribland en svensk medborgare, släpps inte. Om det blir något åtal avgörs nu av domare, enligt svenska Amnesty.

ANNONS
|

Under måndagen har de tio gripna människorättsaktivisterna förhörts av fem åklagare. På kvällen kom beskedet att de gripna inte släpps utan att ärendet ska avgöras av domare.

- Vad vi förstår så vill åklagarna väcka åtal. Det beslutet ligger nu hos domare, säger Brittis Edman, policychef på svenska Amnesty.

Uppgifterna bekräftas av den svenske journalisten och debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet.

ANNONS

- Det var ett mycket dåligt besked. Jag är oerhört ledsen och besviken för människorättskämparna i Turkiet, men också för den svenska medborgaren som är en vanlig internetkunnig person, säger han.

"Väpnad terrororganisation"

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på ön Büyükada nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. De ska nu utredas för medlemskap i "väpnad terrororganisation" enligt svenska Amnesty som anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet", skriver organisationen i ett uttalande.

Svensk utbildare

Enligt svenska Amnesty var svensken utbildare på konferensen tillsammans med en tysk medborgare som också finns bland de frihetsberövade. De anlitades av en nederländsk människorättsorganisation för att hålla en utbildning om digital säkerhet.

I en intervju med Sveriges Radio berättar den gripne svenskens fru att han delat cell med fyra andra personer och inte mår särskilt bra.

ANNONS

- Han är en ganska så motståndskraftig person som har varit med om mycket, men det här har varit en chock, säger hon till Ekot.

TT

Bakgrund: Gripandena i Turkiet

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. Enligt svenska Amnesty sitter åtminstone tio personer kvarhållna.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

De gripna på ön utreds för misstankar om medlemskap i "väpnad terrororganisation" enligt Amnesty.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kiliç, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS