Tusentals personer har försvunnit vid gränsen mellan USA och Mexiko de senaste 20 åren. Arkivbild.
Tusentals personer har försvunnit vid gränsen mellan USA och Mexiko de senaste 20 åren. Arkivbild.

Aktivister ber USA om DNA-hjälp

Människorättsorganisationen FBC vill ha tillgång till en amerikansk DNA-databas för identifiering av kvarlevor efter tusentals migranter som har försvunnit vid gränsen mellan USA och Mexiko de senaste 20 åren.

ANNONS
|

FBC, som arbetar för att stödja familjer till migranter som rapporterats saknade, anser att sex år av samtal med USA:s regering inte gett resultat. Därför hade organisationen begärt ett möte med det panamerikanska organet IACHR som hölls under fredagen.

FBC vill att tusentals DNA-prover från saknade personer ska jämföras med databasen.

Företrädare för USA:s regering lovade att fortsätta samtalen om identifiering av kvarlevorna, men säger att amerikansk lag begränsar vilken information som kan delas från databasen.

- Det finns inga rättsliga eller tekniska orsaker som rättfärdigar USA:s vägran att göra en storskalig jämförelse, säger Roxanna Altholz, professor vid University of California, Berkeley Law School och medlem i FBC.

ANNONS

Enligt statistik från USA:s gränsmyndighet har närmare 7000 döda migranter hittats på USA:s sida av gränsen mot Mexiko. Över 2500 människor saknas fortfarande och hundratals kvarlevor är oidentifierade.

Anhöriga till de saknade säger att tillgång till DNA-databasen skulle kunna få ett slut på decennier av ovisshet.

TT-Reuters

ANNONS