Blommor har lagts utanför synagogan, där människor mellan 54 och 97 år mördades i vad som beskrivs som den dödligaste attacken mot judar i USA.
Blommor har lagts utanför synagogan, där människor mellan 54 och 97 år mördades i vad som beskrivs som den dödligaste attacken mot judar i USA.

Åklagare: Skytten agerade ensam

Ingenting tyder på att den misstänkte massmördaren Robert Bowers samarbetade med någon när han genomförde dådet mot synagogan, enligt åklagaren. Offren är identifierade som människor mellan 54 och 97 år i vad som beskrivs som den dödligaste attacken mot judar i USA.

ANNONS
|

Fler detaljer om masskjutningen i synagogan i Pittsburgh framträder. Åklagare, polis, borgmästare och personal som undersökte kropparna höll en presskonferens där de berättade att alla elva offer har identifierats, tre kvinnor och åtta män mellan 54 och 97 år. Bland dem fanns två 50-åriga bröder och ett gift par i 80-årsåldern.

Det kan ta uppemot en vecka att bli klar med alla undersökningar av brottsplatsen, enligt myndigheterna. 46-åriga Robert Bowers gick runt till tre olika utrymmen i lokalerna och sköt mot människor i 20 minuter innan polisen kunde storma in och se till att han överlämnade sig.

ANNONS

De två första poliserna som kom till platsen hamnade i en eldstrid med den misstänkte. En sköts i handen och den andre skadades av splitter. Den amerikanska polisens insatsstyrka gick sedan in i byggnaden, hittade de elva döda och följde efter skytten upp på tredje våningen. Där skadesköts ytterligare poliser.

- Massvis med skott avfyrades, det var hylsor överallt, säger läkaren Karl Williams på presskonferensen.

Varför den misstänkte ska ha valt just den här synagogan är oklart. Hittills pekar ingenting i utredningen på att han agerade i samarbete med någon annan, enligt åklagaren Scott Brady.

Robert Bowers är formellt anklagad på 29 punkter, däribland elva mord samt hatbrott. 22 av anklagelserna innehar dödsstraff i straffskalan. Han ska inställa sig hos domare under måndagen.

Skrev på nätforum

46-åriga Bowers hade ett så gott som tomt brottsregister, så när som på en trafikförseelse registrerad i delstaten Pennsylvania 2015.

Han bodde i ett lägenhetskomplex omkring en halvtimmes bilfärd från synagogan i området Squirrell Hill i Pittsburgh.

Han tycks ha tillbringat mycket tid på nätforum. Efter att i januari ha registrerat ett konto på diskussionsforumet Gab, som blivit populärt bland personer längst ut på högerkanten, började han dela med sig av en ström av antisemitiska inlägg.

ANNONS

"Judar är satans barn", stod att läsa i hans profilbeskrivning, enligt The New York Times. Han beskrev även ett "folkmord".

Konspirationsteorier

Han skrev också att judar i allmänhet hjälper de människor som flyr våld och fattigdom i centralamerikanska länder att ta sig mot gränsen mellan Mexiko och USA. Bland 46-åringens andra antisemitiska inlägg fanns kommentarer om att Donald Trump är omgiven av judar och att dessa skulle begränsa hans nationalistiska "Make America Great Again"-politik, enligt CNN.

I ett inlägg strax före dådet nämnde Bowers organisationen HIAS, som bland annat hjälper judiska flyktingar att ta sig till USA. "HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt helvete med vad ni tycker. Jag går in", skrev Bowers, enligt flera medier.

Han lade även upp bilder på sin vapensamling. Bowers hade en aktiv vapenlicens och hade gjort minst sex vapeninköp sedan 1996, enligt en källa till CNN.

Bowers är nu formellt anklagad på 29 punkter, däribland elva mord samt hatbrott.

Skulle fira sabbaten

Dådet inträffade när många människor hade samlats i synagogan för att fira sabbaten. Det pågick bland annat en namngivningsceremoni när gärningsmannen anlände. Han uppges ha varit beväpnad med ett gevär och tre pistoler. Enligt uppgifter ropade han "alla judar måste dö" när han öppnade eld.

ANNONS

Presidenten Donald Trump beklagar dådet på Twitter : "Hela USA sörjer massmordet på judiska amerikaner … Vi måste alla arbeta tillsammans för att få bort antisemitismens gift från vår värld", skriver han.

Trump har även gett order om att amerikanska flaggor ska vaja på halv stång på alla offentliga byggnader till och med onsdag.

Pittsburghs borgmästare, demokraten Bill Peduto, hyllar de poliser och den personal som deltog i händelsen. Samtidigt håller han inte med president Donald Trump om att fler beväpnade vakter vid religiösa platser behövs för at förhindra masskjutningar av detta slag.

- Jag tror inte att svaret på det här problemet blir löst genom att våra synagogor, moskéer och kyrkor är fyllda med beväpnade vakter eller skolor fyllda med beväpnade vakter.

Även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström tar till Twitter för att fördöma attacken. "Ytterligare en skrämmande påminnelse om att antisemitismen måste bekämpas varje dag, överallt", skriver Löfven, medan Margot Wallström skriver:

"Fördömer kraftfullt den hemska antisemitiska attacken som ägde rum i en synagoga i Pittsburgh. Våra tankar är med offren, deras familjer och nära och kära."

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Attacker mot religiösa sammankomster

I juni 2015 sköt den då 21-årige Dylann Roof ihjäl nio svarta människor när de ägnade sig åt bibelstudier i en metodistkyrka i Charleston i South Carolina. Roof väntade på att medlemmarna i gruppen skulle sluta ögonen i bön innan han började skjuta dem.

Juryn fann Roof skyldig till samtliga 33 åtalspunkter, inklusive hatbrott, brott mot vapenlagarna samt förhindrande av fri religionsutövning, eftersom han attackerade och dödade de nio när de ägnade sig åt bibelstudier. Roof dömdes till döden men domen har ännu inte verkställts.

I november 2017 sköts 26 människor till döds i en baptistkyrka i Sutherland Springs i södra Texas. Minst 20 skadades. Skytten – helt klädd i svart och med skottsäker väst – hittades sedan död och vid dådet attackerades han av en man som såg honom skjuta. Det yngsta dödsoffret var 18 månader och det äldsta 77 år. Minst åtta av de döda kom från samma familj. Motivet var troligen familjerelaterat.

I september 2017 dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee. Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och sköt ytterligare sju personer, som skadades. Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.

ANNONS