Polis tar sig in i Hamilton Hall vid Columbia University i New York.
Polis tar sig in i Hamilton Hall vid Columbia University i New York. Bild: Craig Ruttle/AP/TT

300 gripna vid studentprotester

Polis i bland annat Los Angeles och New York har ingripit vid stora propalestinska studentprotester.
I New York har 300 personer gripits, enligt stadens borgmästare Eric Adams.

ANNONS

Hamilton Hall vid Columbia University i New York togs över av studenterna i tisdags. Byggnaden är känd efter att även ha spelat en central roll i studentprotesterna 1968.

I en dramatisk aktion under natten till onsdagen tog sig polis – försedd med kravallsköldar och buntband – in och tömde byggnaden. Ett stort antal personer greps.

New Yorks borgmästare Eric Adams sade i en intervju med CBS att även om del av personerna i Hamilton Hall var studenter leddes aktionen av "personer som inte har någon koppling till universitetet".

– Det finns en rörelse för att radikalisera unga människor, sade Eric Adams.

ANNONS

Det var även sammanstötningar mellan polisen och demonstranter vid City College, som ligger i närheten av Columbia University.

Enligt Adams greps totalt omkring 300 personer när polisen slog till mot propalestinska protester vid Columbia University och City College.

Lektioner ställs in

Några timmar efter oroligheterna i New York utbröt liknande scener på andra sidan USA, då polisen i Los Angeles hörsammade ett larm från lärosätet UCLA. Det ska ha varit olika studentfraktioner, propalestinska respektive proisraeliska, som drabbade samman.

Efter några timmar lugnade situationen ned sig. Det finns inga uppgifter om antalet skadade eller gripna.

Los Angeles borgmästare Karen Bass skriver på X att våldsutbrottet var "avskyvärt och oförlåtligt".

Alla lektioner på UCLA ställdes in på onsdagen. Universitetets bibliotek öppnar inte igen förrän på måndag.

Även på andra håll i USA har polisen ingripit mot protestaktioner på universitet.

Sent i tisdags stängde kravallpoliser ett tältläger på ett universitet i Flagstaff i delstaten Arizona. Ett tjugotal personer greps.

Uppgörelse på Brown

På California State Polytechnic University hade demonstranter barrikaderat sig i en byggnad. Nu har polisen tömt lokalerna och gripit ett trettiotal personer. Enligt universitetet är 18 av de gripna inte studenter.

Liknande studentilska har i två veckor kokat på många platser i USA, bland dem University of Texas i Austin där totalt 1 200 personer gripits.

ANNONS

Studenter kräver även att lärosätena slutar handla med Israel eller bolag som stödjer Israel. Det väcker stor uppmärksamhet att anrika Brown University i Rhode Island nu gjort en uppgörelse i just den frågan – i utbyte mot att studenter avvecklar sitt protestläger så ska en omröstning om bojkott mot Israel hållas.

Propalestinska och proisraeliska demonstranter drabbade samman på UCLA i Los Angeles.
Propalestinska och proisraeliska demonstranter drabbade samman på UCLA i Los Angeles. Bild: Ethan Swope/AP/TT
ANNONS