Vad har hänt med lamporna i parken?

Det verkar vara skillnad på folk och folk, har en läsare noterat.

ANNONS
|

Ökade skillnader. Kommunchefen Christian Alexanderssons möbelinköp för drygt 200 000 kronor bidrar till att öka segregationen i samhället menarKristina Bremborg, förskollärare i Halmstad.

– Jag är kommunanställd på lägsta nivå och arbetar med de lägst stående medborgarna, det vill säga barnen, förklarar hon.

– Vår förskola är 25 år gammal och möblerna i personalrummet har inte förnyats på lika många år. Nu ska vi äntligen få nya möbler och eftersom vi måste ta pengar från vår egen budget så har vi skaffat begagnat och köpt billigt på Ikea. En enda ny soffa för 8 000 kronor har vi köpt, enligt kommunens ramavtal. Annars har vi fått omklädda stolar och ett bord från kommunens begagnatförråd. Jättefina möbler, jag säger inget annat. Vi är jätteglada. Men skillnad är det, säger Kristina Bremborg.

ANNONS

Hon undrar också varför det var så bråttom med möblerna till kommunchefen.

– Vi fick vänta i sex månader på leverans och då har vi många fler besökare som passerar våra lokaler än vad kommunchefen har.

Kommunchefens inköp av möbler till sina kontorsrum ifrågasätts även avPer Carlsson.

– Var inte kommunchefen inblandad i AJ Produkters flytt till Halmstad också? Man kan ju dra sina egna slutsatser om hur detta hänger ihop, menar han.

Per Carlsson tycker dessutom att det är extra allvarligt att den högsta chefen går utanför kommunens avtal.

– Vad säger de tre leverantörer som kommunen har avtal med? Det är inte rätt mot dem.

Lång väntan. Orimligt lång väntetid tyckerAnn-Britt Olsson att det var häromdagen när en 92-årig bekant till henne åkte med Resam sjukresor.

– Hon åkte till doktorn i Oskarström där hon skulle vara klockan 15.30. Besöket tog inte lång tid, men när hon skulle beställa hemresan fanns ingen bil tillgänglig.

– I stället fick hon sitta i sin rullstol på sjukhemmet Olsgården till klockan 18.45 innan taxin kom. Det är inte rimligt, tycker Ann-Britt Olsson.

Kolsvart park. Varför har lamporna i den norra delen av Norre katts park släckts? undrarAnette Andersson som i förrgår korsade parken på väg hem.

ANNONS

– Förut var det upplyst vid boulebanan. Men sedan flera veckor har det varit mörkt. Däremot har man nån sorts bakgrundsljus på träden nere vid Nissan. Tycker inte kommunen att man ska gå igenom parken, eller vad är det frågan om?

Anette Andersson vill också varna för cyklister som kommer farande som jehun på smala gångstigar och på gångbron över Nissan.

– Som gående hinner man knappt hoppa undan. Tänk på alla gamla människor, säger hon.

När det gäller parken svararLars-Göran Nilsson, som är ansvarig för den offentliga belysningen i kommunen, att man håller på att se över hur belysningen av parken ska vara.

– Men tanken är nog att man inte ska korsa parken när det är mörkt utan gå runtom, säger han.

Hastighetskoll. Bilar och fart handlar det om närPentti Salo ringer och frågar hur man kollar så att hastighetsmätaren visar rätt.

– Nu när bötesbeloppen höjts kraftigt måste man ju veta att man håller hastigheten. Bilprovningen kollar inte sånt, säger Pentti.

Jourhavande har kollat saken hos Motormännens riksförbund där tekniker Terje Eklund ger följande tips:

– Köp, eller låna av någon som har en gps-navigator. Även om de är relativt enkla så mäter de hastigheten tämligen exakt.

ANNONS

Det andra, teoretiskt möjliga, alternativet är att leta rätt på en "rullande landsväg", det vill säga rullar liknande dem som bilprovningen använder vid bromsprov.

– Men de växer inte på trän utan finns nästan bara hos specialfirmor som sysslar med trimmade motorer för tävlingsbruk, säger Terje Eklund.

Lurendrejare. 17-årigaAlma Shapiro ringer för att varna alla som i likhet med henne fått brev om att de vunnit en massa pengar.

– De skrev att jag vunnit 400 000 euro och att jag skulle lämna information om mina bankkonton och ge dem rätt att hämta pengar där. Jag gick ut och kollade på internet och såg att det bara var bluff, säger Alma Shapiro som tycker att bluffmakarna var ganska naiva som skickade brev till en så ung person.

Rena cirkusen. Det tyckerLinnea Sundqvist att det är med avhoppade kulturministern Cecilia Stegö Chilò.

– Nu vill hon ha nära en miljon kronor för att hon jobbat i några dar. Vad har hon gjort för att förtjäna det?

Linnea vill också berömma Museet i Halmstad som skickat ut information på tolv språk om att det är fri entré på Museet.

– Kommunen borde ta efter när man går ut med information. Alla talar faktiskt inte svenska.

ANNONS

Otäck upptäckt. NärÅsa Zetterberg tog en promenad förbi djurkyrkogården i Aleskogen gick hon nästan rakt på ett hundkadaver som låg mitt på en av de mindre stigarna.

– Det måste vara något vilt djur som har grävt upp det. Men jag tycker synd om ägaren till djuret, säger hon.

Åsa tog en spade och lyfte undan hunden, men visste inte vem hon skulle vända sig till.

NaturparkmästareFredrik Lindespång säger att djurägare uppmanas att gräva ner sina djur minst 70 centimeter för att inte riskera att de grävs upp igen.

– Större hundar bör man kremera innan man begraver dem, säger Fredrik Lindespång som lovar att åka dit och ta hand om djuret som Åsa hittat.

Svartjobb. Det är inte bara barnflickor som jobbar svart.Henrik Hoffmantycker att byggnadsarbetarnas svartarbete också bör uppmärksammas.

– Jag läste någonstans att Skatteverket förlorar 75 miljarder kronor på svartjobbande hantverkare. Det kanske man borde jämföra med svart städhjälp eller folk som diskar svart på restauranger, vilket förmodligen handlar om betydligt mindre pengar, säger han.

ANNONS