I huvudstaden Harare demonstrerade tusentals anhängare till oppositionspartiet, med krav på att presidentvalet den 30 juli ska gå rättvist till.
I huvudstaden Harare demonstrerade tusentals anhängare till oppositionspartiet, med krav på att presidentvalet den 30 juli ska gå rättvist till.

Zimbabwe redo för första valet sedan Mugabe

Zimbabwe förbereder sig på det första valet efter Robert Mugabe, som styrde med järnhand i 37 år. Måndagens historiska val står mellan Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa – "Krokodilen" – och den unge karismatiske utmanaren Nelson Chamisa.

ANNONS
|

In i det sista försökte han klamra sig kvar vid makten. Men till sist tvingades Mugabe avgå i november i fjol – efter ett vanstyre som lagt ekonomin i ruiner. Nu står kampen mellan president Mnangagwa och oppositionsledaren Chamisa, som tog över efter att Morgan Tsvangirai dog i februari.

- Jag tror att det kommer att bli mycket jämt, säger Ellen Dingani, som är chef vid Zimbabwe election support, Zesn, som arbetar för fria och demokratiska val.

ANNONS

Många fagra löften

Efter ett attentat mot Mnangagwa i juni befarades att mer våld skulle följa, men så har det inte blivit.

- Mordförsöket mot presidenten var förstås en mycket oroväckande händelse. Något liknande har aldrig tidigare hänt under ett val. Men i övrigt har valprocessen gått relativt lugnt till, konstaterar Ellen Dingani.

Jämfört med Mugabe-eran – då valen kantades av våld, hot och fusk – märks en tydlig skillnad till det bättre, enligt Ellen Dingani.

Ett viktigt samtalsämne i Zimbabwe är hur Mnangagwa kommer att infria sina många fagra löften om han vinner.

- Folk frågar sig varför förändringarna inte redan har införts av regeringen, som ju redan sitter på makten. Folk blir förvirrade av detta och många anser att regeringens budskap saknar trovärdighet.

Svaret från Mnangagwa – som tidigare var Mugabes högra hand och var ökänd för sina brutala metoder – har varit att först ska valet vinnas och makten säkras på längre sikt, därefter kan reformer genomföras.

ANNONS

Skulle ”ge bort” sin syster

Regeringspartiet Zanu-PF förfogar över en mäktig valapparat. Landsbygden är sedan gammalt partiets starka fäste. Men Chamisa och oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) har en chans att nå framgång hos grupper på landsbygden, inte minst då Chamisa talar de två största lokala språken shona och ndbele. Den blott 40-årige utmanaren lockar många unga väljare och han är populär hos den urbana befolkningen.

Något som dock har väckt ont blod är Chamisas kvinnoföraktande kommentarer. Vid ett valmöte uppgav han att han skulle ”ge bort” sin 18-åriga syster till Mnangagwa om presidenten fick fem procent av rösterna i valet, enligt dagstidningen The Herald.

När det gäller jämställdhetsfrågor har även den sittande regeringen varit orsak till stor besvikelse, konstaterar Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp.

- Förhoppningarna var stora att Mnangagwa skulle inkludera fler kvinnor i sin regering men så blev det inte, säger hon.

Sofia Calltorp understryker att Sveriges biståndspolicy för Zimbabwe är oförändrad.

- I dagsläget är det inte aktuellt att samarbeta direkt med den zimbabwiska staten.

ANNONS
TT

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hålls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnar för valfusk. Regeringen har dock givit upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

Ett positivt tecken är att observatörer från EU denna gång har tillåtits övervaka valet den 30 juli. Det har inte hänt sedan 2002, något som då slutade med att Sveriges Pierre Schori, som var chef för EU:s valobservatörer i Zimbabwe, kastades ut ur landet.

Källor: AFP med flera.

Bakgrund: Robert Mugabes avgång 2017

Militären tar kontroll över huvudstaden

15 november: Armén intar positioner runtom Harare och inne i staden. I ett tv-sänt uttalande säger en armétalesman att militären har ingripit men att det inte är en kupp och att president Mugabe och hans familj är i trygghet.

Mugabe biter sig kvar vid makten

19 november: Zanu-PF avsätter president Mugabe som partiledare och ersätter honom med vicepresidenten Emmerson Mnangagwa som Mugabe sparkade i början av månaden. Mugabe uppmanas också avgå som statschef och partiet meddelar att en riksrättsprocess kommer att inledas mot presidenten om han inte avgår. I ett tv-sänt tal senare på dagen uppträder Mugabe som om inget har hänt och säger att militärens ingripande inte inneburit en utmaning mot honom som statschef eller överbefälhavare. Han meddelar vidare att han kommer att leda den partikongress som är utlyst till december.

Mugabe meddelar sin avgång

21 november: Mugabe meddelar överraskande sin omedelbara avgång i ett brev som parlamentets talman läser upp för de folkvalda ledamöterna. I brevet skriver Mugabe att han väljer att avgå frivilligt för att säkra ett fredligt maktskifte. Strax innan brevet läses upp har parlamentet inlett ett riksrättsförfarande mot Mugabe. Beskedet om Mugabes avgång utlöser vilda glädjescener i huvudstaden Harare och hälsas med tillfredsställelse av omvärlden.

Mnangagwa ny president

24 november: Emmerson Mnangagwa svärs in som president. Ceremonin äger rum på en fullsatt sportarena i huvudstaden. Ex-presidenten Robert Mugabe närvarar inte vid ceremonin.

Källa: Landguiden, Utrikespolitiska institutet (UI).

Fakta: Zimbabwe var ett välmående land

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte men som under årens gång förvandlades till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.

Vid självständigheten var Zimbabwe ett välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Nästan hela Zimbabwes befolkning på drygt 16 miljoner tillhör ett av de två bantufolken shona och ndebele. Två av tre invånare bor på landsbygden, men inflyttningen till städerna är omfattande. Slumområden har vuxit upp kring de större städerna.

Källa: Landguiden, Utrikespolitiska institutet (UI)

ANNONS