Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Zarif i Ryssland för att rädda Iranavtal

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarifs turné för att rädda kärnenergiavtalet har nu tagit honom till Moskva.

ANNONS
|

Avtalet är nära en kollaps, sedan USA meddelat att man drar sig ur det. Iran försöker febrilt att rädda det som går, och Zarif är på en rundresa för att samla stöd för landet. Första stoppet i helgen var Peking, och senare i veckan väntar Bryssel, för diskussioner med representanter för övriga parter som undertecknade avtalet 2015.

- Det slutgiltiga målet med de här förhandlingarna är att få försäkringar om att den iranska nationens intressen kommer att försvaras, säger Zarif vid en gemensam presskonferens med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov.

ANNONS

Efter samtalen uppgav Zarif att han fått försäkran från Moskva om att försvara och behålla avtalet, Lavrov uppgav å sin sida att Ryssland och Europa har ett ansvar att försvara sina juridiska intressen när det kommer till avtalet.

USA:s president Donald Trump meddelade sitt beslut att lämna avtalet med Iran tidigare i veckan. Diplomater i Europa har varnat för att det kan komma att underminera åratal av tålamodsprövande arbete för att återupprätta relationerna med Iran.

Frankrike och Storbritannien har tidigare lovat att hålla fast vid avtalet, där Iran fryste sitt kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader. Avtalet förhandlades fram mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Storbritannien, USA, Kina, Ryssland och Frankrike, samt Tyskland.

TT-AFP

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

FN:s tidigare sanktioner ska återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts. FN:s vapenembargo finns kvar under fem år efter att avtalet skrevs på. Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år efter att överenskommelsen slöts.

ANNONS