Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under sitt besök i New York.

Zarif: Följder om vi hindras exportera olja

Inför ökat tryck från USA säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif att landet kommer fortsätta hitta köpare till sin olja. Och han luftar hotfulla ordalag om eventuella försök att strypa oljeexporten.

- Vi kommer att fortsätta hitta köpare till vår olja och vi kommer att fortsätta använda Hormuzsundet som en säker passage för försäljningen av vår olja. Om de Förenta staterna vidtar den galna åtgärden att försöka stoppa oss från att göra det, då bör de vara redo för konsekvenserna, sade Zarif under ett besök vid en tillställning i New York.

Hotat stänga

Han specificerade inte vilka dessa konsekvenser skulle vara, men Iran har tidigare hotat att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

Exempelvis sade Alireza Tangsiri – befälhavare för iranska revolutionsgardet, som USA är på väg att terrorstämpla – på måndagen att Iran kommer att bomma igen sundet om landet förhindras att använda det.

"Inte döda er"

Washington drar från nästa vecka bort de undantag som i sex månader gällt för import av iransk olja, som nu träffas av nya sanktioner. Undantagen har tillåtit Irans åtta största oljeköpare, de flesta i Asien, att fortsätta importera begränsade mängder.

Tillfrågad om den amerikanska kampanjen mot Iran siktar på förhandlingar eller förändringar i regimen i Teheran svarar Zarif att "B-laget" allra minst är ute efter regimförändring. Han beteckning, B-laget, syftar på israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

- Vi är allergiska mot påtryckningar. Försök med ett respektfullt språk, det skulle inte döda er, tro mig, säger Zarif med adress till USA:s regering.