En man och ett barn tränar i Caracas i Venezuela. Arkivbild.
En man och ett barn tränar i Caracas i Venezuela. Arkivbild. Bild: Ariana Cubillos/AP/TT

WHO: Var aktiva under pandemin

Pandemi eller inte, det är fortfarande viktigt att röra på sig.
– Om vi inte fortsätter vara aktiva så riskerar vi att skapa en annan pandemi av ohälsa till följd av stillasittande beteende, säger Rüdiger Krech, hälsoexpert vid WHO.

ANNONS

Träning är avgörande för människors fysiska och mentala hälsa och stillasittande kan få allvarliga följder, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO), som tipsar om att stegräknare eller andra prylar som mäter fysisk aktivitet kan vara bra verktyg för att röra på sig mer.

Det finns ingen tydlig statistik på hur coronapandemin har påverkat den fysiska aktiviteten, men de restriktioner som har införts har på många håll tvingat människor att stanna hemma. Och eftersom många redan före pandemin inte var tillräckligt aktiva kan det leda till allvarliga följder för den globala hälsan.

"Att vara fysiskt aktiv är avgörande för hälsan och välmåendet – det kan hjälpa till att addera år till livet och liv till åren", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

ANNONS

Stillasittandets konsekvenser väntas kosta motsvarande närmare 459 miljarder kronor i hälsovård och ytterligare runt 119 miljarder kronor i förlorad produktivitet varje år, enligt WHO. Men de negativa effekterna av att sitta stilla för länge kan motverkas med vilken typ av fysisk aktivitet som helst.

ANNONS