Den republikanske senatorn John McCain är död. Arkivbild.
Den republikanske senatorn John McCain är död. Arkivbild.

Wallström: McCain var frispråkig och kontroversiell

Den avlidne amerikanske senatorn John McCain beskrivs som en politiker med mod och principfasthet.

ANNONS
|

John McCains familj meddelade tidigare i veckan att han valt att avsluta behandlingen för sin cancer. På lördagen avled han, med sin fru Cindy och familjen vid sin sida.

"Vid sin död hade han tjänat USA troget i 60 år", skriver McCains kansli i ett uttalande, enligt Reuters.

"Tänkte självständigt"

Margot Wallström beklagar John McCains bortgång.

- Det är väldigt sorgligt. Jag har träffat honom ett antal gånger, både i Stockholm och i USA, säger hon till TT.

ANNONS

- Han var så frispråkig, hade alltid en fantastisk humor och så vågade han också vara kontroversiell. Men han var aldrig ovänlig utan visade sin politiska motståndare respekt. Han behövdes för han tänkte självständigt – och det behöver vi många fler som gör.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) minns en principfast politiker.

"Jag uppskattade mycket de möten som vi hade med viss regelbundenhet, bland annat ett på den svenska örlogsbasen i Berga. McCain var mycket tydlig i sitt engagemang för demokrati och rättsstatens principer", skriver Hultqvist i en kommentar till TT.

Kritisk mot Trump

"Mina djupaste sympatier och respekt går till senator John McCains familj. Våra tankar och böner är med er!", twittrar USA:s president Donald Trump efter beskedet.

Tidigare presidenterna George W Bush och Barack Obama har tillfrågats om att hålla tal på begravningen, skriver New York Times. Donald Trump ska inte vara inbjuden till ceremonin, utan i stället uppges att vicepresident Mike Pence kommer att närvara. John McCain var en av det republikanska partiets mest högljudda kritiker av Trump.

ANNONS

Barack Obama och hans hustru Michelle beklagar McCains död. McCain var Republikanernas kandidat i presidentvalet 2008, där han förlorade mot Demokraternas Obama.

"Få av oss har prövats på samma sätt som John, eller tvingats att visa den sortens mod som han gjorde. Men vi alla kan sträva efter modet att sätta högre syften före oss själva", skriver de i ett uttalande.

"Patriot"

George W Bush, som snuvade John McCain på nomineringen till presidentvalet 2000, beskriver honom som "en man med djup övertygelse".

"För mig var han en vän som jag kommer att sakna djupt", skriver han i ett uttalande.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hyllar John McCains livslånga arbete inom politiken och militären.

"Senator John McCain var en amerikansk patriot och en hjälte som offrade sig för sitt land och för ett liv i allmänhetens tjänst, och som inspirerade många", skriver han på Twitter.

John McCain skulle ha fyllt 82 år om några dagar.

Rättad: I en tidigare version angavs fel titel för Peter Hultqvist.

TT

Fakta: John McCain

Född i Coco Solo i Panamakanalzonen den 29 augusti 1936. Både McCains far och farfar var fyrstjärniga amiraler. Tog examen vid United States Naval Academy 1958 och blev sedan pilot inom flottan.

Tjänstgjorde som stridspilot under Vietnamkriget när han 1967 blev nedskjuten. Han tillfångatogs och satt fem år som krigsfånge i Hanoi.

Studerade vidare vid National War College och blev 1977 marinens kontaktperson i senaten. Valdes in i representanthuset för sin hemstat Arizona 1982 och blev delstatens senator 1986. Förlorade republikanernas nominering mot George W Bush 2000.

I presidentvalet den 4 november 2008 var han republikanernas kandidat men besegrades av Barack Obama.

Gift med Cindy Hensley McCain sedan 1980. John McCain fick sju barn, fyra av dem tillsammans med Cindy Hensley McCain.

Han hade tidigare behandlats för hudcancer vid flera tillfällen.

ANNONS