Ett vulkanutbrott pågår på kanarieön La Palma vid området Cumbre Vieja.
Ett vulkanutbrott pågår på kanarieön La Palma vid området Cumbre Vieja. Bild: Desiree Martin/AFP/TT

Massevakuering efter vulkanutbrott på La Palma

En kraftig pelare av rök och aska steg mot himlen under söndagen då en vulkan spydde ur sig lava på kanarieön La Palma. På kvällen färgades himlen röd. Upp emot 10 000 invånare måste lämna området.

ANNONS

"Utbrottet startade i Cabeza de Vaca-området i kommunen El Paso", skriver det kanariska styret på Twitter och tillägger att evakuering inletts i området närmast vulkanen.

Redan på söndagsförmiddagen kom varningar om ett utbrott. Ett 50-tal invånare och boskap förflyttades då från det direkta riskområdet.

Plötsligt, på söndagseftermiddagen, kom utbrottet. En rökpelare steg mot himlen, synlig lång väg.

Myndigheter hade förberett boende om att en snabb evakuering kunde krävas, och omkring 1 300 människor i området kunde lämna efter utbrottet. Evakuering av ytterligare mellan 5 000 och 10 000 invånare väntas.

Premiärminister Pedro Sánchez ställde in en resa till FN:s högkvarter i New York och meddelade att han skulle resa till La Palma.

ANNONS

Flera jordbävningar

Forskare har noterat en rad jordbävningar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.

Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakueringsarbetet, uppger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.

Researrangörerna Ving och Tui uppger för TT att de inte har några svenska gäster på ön, och utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara nödställda.

Höjd varningsnivå

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Seismologer vid Uppsala universitet har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.

– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrerats mellan 6 000–7 000 jordbävningar på drygt en vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetenskapliga institutionen.

I måndags höjde spanska myndigheter varningsnivån från grönt till gult, men därefter avtog de seismologiska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft under natten till söndagen.

– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpan och att ett utbrott var på gång, säger Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.

ANNONS

– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävningsaktiviteten avta. 1971 pågick vulkanutbrottet i tre dagar och var inte så allvarligt.

Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen.
Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen. Bild: Desiree Martin/AFP/TT
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild.
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: La Palma

La Palma är den nordligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.

Ön, som är en vulkanö, är 728 kvadratkilometer stor och har 86 500 invånare.

2002 förklarade Unesco ön som biosfärreservat.

Källa: NE

ANNONS