Protesterna i Libanons huvudstad Beirut fortsatte under tisdagen.
Protesterna i Libanons huvudstad Beirut fortsatte under tisdagen. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Vreden mot Libanons president: "Han visste"

Libanons regering har avgått. Nu uppmanar proteströrelsen president Michel Aoun att följa dess exempel. "Han visste", menade demonstranter som på tisdagen samlades i Beiruts hamn för att sörja de 171 människor som bekräftats ha omkommit i förra veckans explosion.

ANNONS

Trots att regeringen avgått fortsätter protesterna efter explosionen i Beirut.

Under tisdagen samlades demonstranter nära hamnen där den katastrofala olyckan skedde. Där läste de upp namnen på de 171 människor som hittills bekräftats avlidna i olyckan. Nära 40 människor saknas ännu.

Vreden över explosionen har lett till omfattande och våldsamma protester i Libanon. Katastrofen ses av oppositionella som ett exempel på regeringens försumlighet och korruption som redan har lett till att landet befinner sig i en svår ekonomisk kris.

Under tisdagens demonstration bar de som samlats på foton på de avlidna i explosionen samt på president Michel Aoun med texten "Han visste" skrivet i stora bokstäver över ansiktet.

ANNONS

Varnades i brev

Den 20 juli, drygt två veckor före den katastrofala explosionen i Beiruts hamn, varnades president Michel Aoun och premiärminister Hassan Diab i ett brev för att förvaringen av explosiva ämnen utgjorde en säkerhetsrisk och att huvudstaden kunde förstöras vid en explosion, uppger en källa inom säkerhetsmyndigheterna.

Nyhetsbyrån Reuters har kunnat bekräfta att brevet skickats men har inte kunnat läsa innehållet. Enligt den högt uppsatta säkerhetskällan handlade brevet om resultatet av en utredning som inletts i januari, och som slagit fast att kemikalierna behövde säkras omedelbart.

Drygt två veckor senare kom explosionen som sprängde en 100 meter krater i marken, jämnade en stor del av hamnen med marken och förstörde delar av huvudstaden. 6 000 skadades och 6 000 byggnader förstördes enligt lokala myndigheter.

Återuppbyggnaden av staden väntas kosta uppemot motsvarande 130 miljarder svenska kronor.

"Gjorde ingenting"

Presidentens kansli har inte kommenterat de nya uppgifterna men president Aoun bekräftade förra veckan att han fått information om de explosiva ämnena. En representant för premiärministern, vars regering avgick under måndagen med anledning av den kritik som följt efter händelsen, säger att brevet anlände den 20 juli och sändes till försvarsrådet för bedömning inom två dygn.

– Det nuvarande regeringen fick detta 14 dagar före explosionen och agerade inom några dagar. Tidigare regeringar har haft över sex år på sig och gjorde ingenting.

ANNONS

President Aoun har godtagit regeringens avgång men har bett den sitta kvar under en övergångsperiod fram tills att en ny regering kan bildas. Det har ännu inte framförts något datum för när detta kommer att ske.

Människor samlas i Beiruts hamn för att hedra offren för explosionen förra veckan.
Människor samlas i Beiruts hamn för att hedra offren för explosionen förra veckan. Bild: Hussein Malla/AP/TT
ANNONS