Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ecuadors president Lenín Moreno. Arkivbild.

Venezuela utvisar diplomat i ordkrig

Venezuela har beordrat Ecuadors högst uppsatte diplomat i Caracas att lämna landet. Bara timmar tidigare utvisade Ecuador Venezuelas ambassadör för "stötande" kommentarer från en venezuelansk minister om landets president.

Venezuela uppger att landet är "tvunget att vidta motåtgärder mot Ecuadors chargé d'affaires i Venezuela, Elizabeth Mendez, som förklaras persona non grata och har 72 timmar på sig att lämna landet".

Dispyten började med att Venezuelas kommunikations- och informationsminister Jorge Rodríguez anklagade Ecuadors president Lenín Moreno för att ljuga om antalet venezuelaner som har begett sig till Ecuador efter att ha flytt den ekonomiska katastrofen i sitt hemland.

"Jag lyssnade förbluffad på en president på den här kontinenten, för jag kunde inte tro att han kunde vara en sådan lögnare", sade Rodríguez under onsdagen.

Hans kommentar syftade på att Moreno sagt att "6 000 sjuka venezuelaner kommer till Ecuador varje dag".

Ecuador säger att landet "inte kommer att tolerera respektlöshet mot våra myndigheter", men lägger till att landet kommer att fortsätta att erbjuda hjälp till venezuelaner som kommer till landet.

Runt 1,6 miljoner venezuelaner har flytt landet sedan 2015, då den svåra ekonomiska krisen i landet inleddes.