Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez under en presskonferens efter deras möte i Madrid på torsdagen.

Varm grannsämja mellan Macron och Sánchez

Frankrikes president Emmanuel Macron har en nära allierad i frågorna migration och EU i grannlandets nye ledare.

Det fick han bekräftat med besked under sitt möte i Madrid med den spanske premiärministern Pedro Sánchez på onsdagskvällen. De båda ledarna uttryckte sitt samförstånd i ett dokument med åtta punkter, skriver El País.

Där slår de fast vikten av att samtliga EU-länder samarbetar med Sydeuropa för att "bygga en migrationsmodell baserad på solidaritet och respekt för de mänskliga rättigheterna" citerar tidningen ur dokumentet.

Texten understryker vidare stöd för den migrationsöverenskommelse som EU nyligen nådde. Där utlovas bland annat upprättandet av särskilda asylcenter dit tanken är att båtmigranter ska föras för snabb bedömning om de kan ha asylskäl eller inte. Det är dock oklart när och hur planen ska kunna implementeras.

Sánchez åtar sig också att försöka få till stånd ett möte med europeiska länders migrationsministrar och representanter för afrikanska länder för att diskutera migrationsströmmarna och söka gemensamma lösningar.

Antalet migranter till Spanien har ökat i år jämfört med i fjol. En kraftig ökning under de senaste veckorna av anländande båtmigranter har gjort det svårt att hinna med i mottagningsprocessen, enligt landets myndigheter.

På torsdagen tog sig över 600 migranter igenom gränsstängslet som skiljer den spanska nordafrikanska enklaven Ceuta från Marocko.