Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De tio demokraterna som debatterade i Miami.

Valdebatterna i gång i USA

Ekonomin och miljön. Sjukvårdsförsäkringar och invandring. Och Donald Trump. Det var de väntade ämnena som dominerade Demokraternas första debatt inför det amerikanska valet nästa år.

Med drygt 16 månader kvar till det amerikanska presidentvalet hölls i natt den allra första debatten mellan de hugade kandidater som alla vill bli Demokraternas man eller kvinna.

Det är trångt i det blå lagets startuppställning, och i den första debatten fick bara knappt halva startfältet plats, tio av 23 kandidater. Och den rivstartade med korta programförklaringar, som alla på ett eller annat sätt tog avstamp i den nuvarande presidentens poltik.

- Vem går ekonomin bra för? För läkemedelsföretagen som får skattesänkningar, inte för oss som måste köpa den allt dyrare medicinen. För stora oljeföretag som vill borra överallt, men inte för oss andra, som kämpar mot miljöförstöringen, sade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren när hon inledde debatten i Miami.

Tvåspråkig debatt

De tio var överens i flera frågor, men ville alla positionera sig i sina hjärtefrågor. Och locka de många spansktalande i landet. Flera av dem pratade direkt till publiken på spanska, inte minst när invandringsfrågan debatterades.

- Jag kandiderar till att bli USA:s nästa president, sade till exempel Julián Castro, tidigare bostadsminister och exborgmästare i San Antonio, på spanska.

Amy Klobuchar, senator från Minnesota, gick till ett känslosamt angrepp mot läkemedelsföretagen, som hon anklagade för att sko sig på amerikanerna, med Trumps hjälp. Hennes anförande slutade med vad som skulle kunna vara hela scenens gemensamma åsikter om Trump:

- Som vi säger där jag kommer från, bara skum och ingen öl.

Försäkringar i fokus

Mest livlig blev debatten om sjukvårdsförsäkringar, där sprickorna hos demokraternas olika lösningar syntes mest. Elizabeth Warren, som är en av de främsta förkämparna för Barack Obamas program, kallat Obamacare, fortsatte försvara programmet.

- Hälsovård är en grundläggande mänsklig rättighet, och det kommer jag att kämpa för.

John Delaney, tidigare representanthusledamot från Maryland, stod på andra sidan, och vill ha en högre del av privata försäkringar.

- Vi borde vara partiet som behåller det som fungerar och lagar det som är sönder, sade han och fick medhåll av Beto O'Rourke, tidigare kongressledamot från Texas.

- Privata försäkringar är fundamentalt nödvändiga för vår möjlighet att alla ska få vård, sade han.

- Kongressledamot O'Rourke, privata försäkringar fungerar inte för tiotals miljoner amerikaner. Hur kan du försvara ett system som inte fungerar, frågade New Yorks borgmästare Bill de Blasio.

Trump: "Tråkigt"

Replikskiften om Iran, krisen vid den mexikanska gränsen, aborträtten och vapenkontroll följde. Och vad som är det största geopolitiska hotet i dag.

- Klimatförändringarna, sade O'Rourke, Warren och Cory Booker, senator från New Jersey.

- Donald Trump, svarade John Delaney, och fick kvällens kanske största applåder.

Och presidenten var förstås mannen i centrum hela kvällen, direkt eller indirekt.

Och vad sade han själv? Trump hade antytt att han skulle hålla sig borta från sitt favoritmedium Twitter under debatten, men halvvägs in kom ett kort meddelande.

"TRÅKIGT!", skrev presidenten.

Nästa tio kandidater får debattera i morgon natt. Tre av dem som vill kandidera har inte nått upp till det stöd som krävdes för att få delta i debatterna.