Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Panas motorcykelburna operatörer skickas vid dagsljus oftast ut i par om två.

Våldets Venezuela väcker nya näringar

Kriminaliteten fortsätter öka i Venezuela där i genomsnitt tre personer dödades varje timme förra året. Våldet har gett upphov till en rad privata säkerhetslösningar – för dem som har råd. En ny app slår mynt av krisen med en panikknapp i mobilen.

Venezuela har gått från att vara ett av Sydamerikas rikaste länder till att närma sig kollaps. Den ekonomiska, sociala och politiska krisen har inte bara resulterat i brist på mat och medicin. Många av landets invånare lever också dagligen i rädsla.

Förfallet tog fart efter den tidigare presidenten Hugo Chávez död 2013 och har lämnat ekonomin i spillror och lett till att kriminaliteten har ökat från redan tidigare höga nivåer.

- Situationen har försämrats kraftigt sedan 2014–2015 och vissa delar av landet tycks vara utom statlig kontroll. Den enorma bristen på varor göder ett korrumperat klimat och leder till ökad kriminalitet, säger Andrés Rivarola Puntigliano, docent och Latinamerikaexpert vid Stockholms universitet.

Barrikaderar sig

Liksom resten av kontinenten har Venezuela en historia av djupa klassklyftor. I takt med att våldet ökat har de rika barrikaderat sig med allt kraftfullare säkerhetslösningar i sina inhägnade och bevakade bostadsområden. De som har råd bepansrar sina bilar och förser dem med tonade rutor. De allra mest bemedlade anställer privata livvakter, medan de fattiga får nöja sig med att låsa dörren.

Förra året dödades 26 000 personer i Venezuela, vilket motsvarar tre dödsfall i timmen, enligt den oberoende organisationen OVV. Det dödliga våldet är 15 gånger högre än det globala genomsnittet.

I huvudstaden Caracas är det vanligt att sova över efter besök hos släkt och vänner. Det anses helt enkelt för farligt att ta sig hem när mörkret fallit.

- Läget är kaosartat, säger entreprenören Domingo Coronil, som med 20 års erfarenhet inom säkerhetsbranschen fått allt mer att göra.

"Få poliser"

Coronil arbetade tidigare bara mot företag. Men numera har han också privatpersoner i kundkretsen, sedan hans företag Pana ("kompis" på Caracas-slang) kom ut med en mobilapp förra året. Blir man stående med sin bil, kan man slå larm med appens panikknapp.

Appen anger användarens position, och företaget skickar ut två män på motorcykel med uppgift att skydda kunden.

- Gatorna är farliga. De är inte tillräckligt upplysta och polispatrullerna är få, konstaterar Coronil.

Rädsla att fastna

Han påpekar att rädslan för att bli stående vid vägkanen är djup och tar som exempel ett uppmärksammat rånmord på tv-personligheten Monica Spear och hennes make för fyra år sedan. De överfölls när deras bil havererat.

- Vi har tillkallats över 6 000 gånger.

Coronil försäkrar att hans anställda operatörer får genomgå säkerhetsutbildning och att de förses med "tillräcklig" utrustning, även om de inte bär vapen. Deras uppgift är inte att agera polisväsende, understryker han.

- Tolkar vi det som en farlig situation larmar vi alltid polis och ambulans.

Över minimilönen

Till priset av 6 400 om året i landets nya valuta bolívar soberano, motsvarande drygt 120 kronor, kan användaren tillkalla hjälp så många gånger det behövs enligt appens hemsida. Det kan jämföras med nyligen höjda minimilönen på 4 500 bolívar i månaden – runt 85 kronor enligt den officiella växlingskursen i det inflationshärjade landet.

Andrés Rivarola Puntigliano förvånas inte av att Venezuelas näringsliv och de privatpersoner som har råd hittar nya sätt att försöka skydda sig på. För läget verkar bara bli värre.

- Jag ser inga tecken på förbättring någonstans.