En kraftig ökning i efterfrågan på kol väntas driva på utsläppsökningar under 2021. Arkivbild.
En kraftig ökning i efterfrågan på kol väntas driva på utsläppsökningar under 2021. Arkivbild. Bild: Charlie Riedel/AP/TT

Världens koldioxidutsläpp väntas öka kraftigt

ANNONS

De klimatförändrande utsläppen befaras öka rejält i år då den globala ekonomin börjar återhämta sig från de värsta effekterna av covid-19-pandemin, varnar det internationella energiorganet IEA.

Organisationen bedömer att koldioxidutsläppen kommer att öka med närmare fem procent under 2021, till totalt 33 miljarder ton. Det innebär en tydlig kontrast jämfört med fjolårets utsläppsminskningar då många koldioxidintensiva verksamheter stannade upp.

"Detta är en olycksbådande varning om att den ekonomiska återhämtningen från covidkrisen för närvarande är allt annat än hållbar för vårt klimat", säger IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande.

Han uppmanar deltagarna på det videotoppmöte om klimatet som USA:s president Joe Biden bjudit in till på torsdag att fatta beslut om omedelbara åtgärder.

ANNONS

"Om inte regeringar runt om i världen snabbt börjar minska utsläppen så riskerar vi en än värre situation under 2022", säger Birol.

ANNONS