Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soraya Sáenz de Santamaría och Mariano Rajoy, på främre raden, vid en budgetdebatt i Madrid i maj.

Vägval höger för Spaniens konservativa

Pablo Casado blir ny partiledare för spanska Partido Popular (PP), rapporterar nyhetsbyrån AFP. Casado sågs som den mer konservative av de två kandidaterna till ordförandeposten i PP, som tvingats i opposition efter sex år vid makten.

De omkring 3 000 partiombuden som samlats på PP:s kongress hade att rösta på mittenorienterade Soraya Sáenz de Santamaría eller den mer socialkonservative Casado, som till sist tog hem segern.

Första kvinnan

Det var i början av sommaren som PP och dess premiärminister Mariano Rajoy förlorade makten till socialistpartiet PSOE efter en misstroendeomröstning. Bakgrunden var en omfattande korruptionsskandal som plågat PP under flera år.

47-åriga Sáenz de Santamaría var Rajoys vice premiärminister och vill i stort fortsätta på hans inslagna centerhögerlinje. Hade hon vunnit hade hon blivit hon partiets första kvinnliga ledare.

37-årige Pablo Casado arbetade visserligen också nära Rajoy i egenskap av den tidigare regeringens talesperson. Men han vill att partiet tar ett kliv åt höger.

Bland annat har han ifrågasatt den fria aborträtten och vill se hårdare tag mot separatisterna i Katalonien. Han har också välkomnat tillbaka konservativa profiler som José Antonio Ortega Lara, som tidigare lämnat PP av missnöje med vad han uppfattat som en mittenglidning.

Med nöd och näppe

PP är största parti i det spanska parlamentet, med 134 av 350 platser. PSOE har endast 84 platser och lyckades med nöd och näppe ta över makten från PP genom att samla en bräcklig allians av mindre partier till stöd för misstroendeförklaringen den 1 juni.

Inför kommande val pressas dock PP av det växande stödet för konkurrenten om högerväljarna, det relativt nybildade partiet Ciudadanos.