Jemens huvudstad Saana har bombats i konflikten mellan rebeller och den saudiskledda militäralliansen som står på regeringens sida i kriget. Bilden är från 7 maj i år.
Jemens huvudstad Saana har bombats i konflikten mellan rebeller och den saudiskledda militäralliansen som står på regeringens sida i kriget. Bilden är från 7 maj i år.

Vägrar dyka upp till fredssamtal om Jemen

Det skulle bli det största försöket att ta steg mot fred i Jemen sedan 2016. Men företrädare för Huthirebellerna har inlett med att vägra att dyka upp för att träffa regeringssidan i Genève – och förhandlingarna hänger löst redan innan de hunnit starta.

ANNONS
|

2016 bröt 108 dagar av fredssamtal samman sedan parterna misslyckats med att nå fram till en lösning. Och FN:s nya försök att åtminstone samla företrädare för regeringssidan respektive Huthirebellerna i samma stad – schweiziska Genève – stötte på patrull redan innan den planerade skytteldiplomatin hann börja som planerat på torsdagen.

Först rapporterades att Huthirebellernas företrädare var försenade – och sedan meddelade delegationen att den inte tänkte dyka upp om den inte får sina villkor uppfyllda. Det handlar bland annat om att skadade rebeller ska få följa med på flyget till Oman och att rebeller som har vårdats i Oman ska få följa med tillbaka till Sanaa, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

"Dömt att misslyckas"

Samtidigt väntar FN-sändebudet Martin Griffiths och företrädare för regeringssidan i Genève. Om inte rebellerna har dykt upp inom ett dygn hotar regeringsdelegationen med att lämna staden.

- Det är löjligt att försöka starta en fredsförhandling på det här sättet. Det är dömt att misslyckas, säger Afrah Nasser, exiljemenit boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council, till TT.

Utvecklingen visar på att ingen av parterna egentligen har lust att mötas i förhandlingar, enligt Nasser som menar att båda sidor törstar efter mer våld eftersom de har mycket att vinna på att kriget fortsätter. Rebellerna samlar in skatt och tull och regeringen får mycket pengar av Saudiarabien.

Humanitär katastrof

Miljontals jemeniter står på randen till svält i det som FN kallar den värsta humanitära katastrofen i världen. Planen för Genève var att diskutera fångutbyten, en eventuell återöppning av flygplatsen i huvudstaden Saana och den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah, som kontrolleras av Huthirebellerna och som har hamnat i korselden när den saudiskledda militäralliansen flygbombat rebellmål. FN hoppas att ett genombrott gällande hamnstaden ska skapa möjligheter för en bredare överenskommelse.

ANNONS

- Jemens folk är i desperat behov av en signal att det finns hopp, sade FN-sändebudet Martin Griffiths på en presskonferens i onsdags och kallade det "en kamp mot klockan" att nå en fredslösning.

Det är oklart vad som nu kommer att hända med de planerade samtalen. Men förväntningarna är lågt ställda.

- Vi är långt ifrån fred. Bara att få parterna att gå med på det här mötet krävde stora diplomatiska insatser, säger Syrienanalytikern Adam Baron vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations, till TT.

Humanitär katastrof

Över 10000 människor har dödats under kriget i Jemen, som har hamnat i skuggan av den mycket mer uppmärksammade konflikten i Syrien. Ett stort antal av de döda är civila och många är barn. I början av 2018 rapporterade FN-organet Unicef att fem barn om dagen har dödats sedan mars 2015, då den saudiskledda alliansen gav sig in i konflikten. Regimkritiker har försvunnit spårlöst och sjukhus och skolor har attackerats. I mitten av augusti dödades 40 elever då en skolbuss bombades av den saudiskledda koalitionen.

ANNONS

Afrah Nasser säger att vanligt folk i Jemen har tappat hoppet om att det någonsin ska bli fred eller att de stridande parterna alls är intresserade av att avsluta den förödande konflikten.

- Människor är traumatiserade, sjuka och trötta på detta krig. Vi behöver ett mirakel, säger hon.

TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av konflikt.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. De styr fortfarande i staden och i flera områden i de norra delarna av landet.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd av ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drevs bort från Sanaa av Huthirebellerna. Hadi befinner sig numera i exil i Riyad.

Källa: AFP

ANNONS