Banderoll där Slovakiens ledande politiker, däribland premiärminister Fico och avgående inrikesminister Kalinak, pekas ut som korrupta.
Banderoll där Slovakiens ledande politiker, däribland premiärminister Fico och avgående inrikesminister Kalinak, pekas ut som korrupta.

Utskälld slovakisk minister avgår

Robert Kalinak har som inrikesminister haft ansvar för Slovakiens polis. Nu har han tvingats avgå. Just Kalinak har pekats ut som ett av de största hindren för att minska korruptionen och utreda dubbelmordet på en undersökande journalist med fästmö.

ANNONS
|

Omfattande demonstrationer mot regeringen och mot korruption fortsätter att skaka Slovakien. Inrikesministern och vice premiärministern Robert Kalinak viker sig nu för demonstranterna, som kräver både hans och premiärminister Robert Ficos avgång.

I fredags samlades omkring 40000 människor i huvudstaden Bratislava i protester efter det uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö Martina Kusnirova. Enligt polisen mördades Kuciak med största sannolikhet på grund av sin grävande journalistik, som resulterade i en artikel som beskrev kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker.

Demonstranterna tänker genomföra en ny protest på fredag.

ANNONS

Slovakiens president Andrej Kiska har tidigare sagt att situationen kräver antingen en regeringsombildning eller ett nyval.

Fico kämpar för att hålla ihop sin trepartiregering, men han har tvingats offra sin skyddsling Kalinak efter krav från ett av samarbetspartierna, Most-Hid som företräder Slovakiens ungerska minoritet.

Om Most-Hid hoppar av koalitionsregeringen, kontrollerar Fico och hans parti Smer inte tillräckligt många mandat i parlamentet för att klara en misstroendeomröstning, som har begärts av oppositionen.

TT-Reuters

ANNONS