USA:s president Barack Obama och presidentkandidat Hillary Clinton, efter Obamas tal på Demokraternas konvent i Philadelphia.
USA:s president Barack Obama och presidentkandidat Hillary Clinton, efter Obamas tal på Demokraternas konvent i Philadelphia.

Utmaningar väntar historisk Clinton

Med ett hett emotsett och historiskt tal accepterar Hillary Clinton Demokratiska partiets presidentkandidatur. Frågan är om Clinton – om hon vinner valet – har bättre förutsättningar för att få igenom sina satsningar på USA:s medelklass än Barack Obama.

ANNONS
|

På den flaggprydda, stjärnspäckade partifesten i Philadelphia refererar de allra flesta till Hillary Clinton som "USA:s nästa president". Om så blir fallet ärver hon inte bara Vita huset, utan även en djupt polariserad kongress från företrädaren Barack Obama.

- Obama har handplockat Hillary för att bygga vidare på hans arv och driva igenom det han inte lyckats avsluta på grund av dödläget i kongressen, konstaterar Sebastian Ventling, konventsdelegat från Kalifornien.

ANNONS

- Men identiska är de inte. Hillary har alltid haft sina egna prioriteringar.

Sjukledighet

När hon sjösatte sin presidentvalskampanj i fjol presenterade Hillary Clinton sig som en förkämpe för medelklassen. På kampanjens hemsida finns nu 37 vallöften, som präglas av att hon suttit i Obamas regering men också av hennes engagemang för kvinnors och minoriteters rättigheter. Motståndaren, Republikanernas Donald Trump, har enbart formulerat sju löften.

Clintons utfästelser – bland annat tolv veckors sjuk- eller föräldraledighet, höjd minimilön till minst tolv dollar i timmen, fortsatt stöd för Obamas omtvistade sjukförsäkringsreform, skärpta vapenlagar, klimatsatsningar, stärkta rättigheter för hbtq-personer och en invandringsreform som går i linje med de dekret Obama beslutat om – går hand i hand med Demokraternas så kallade valplattform som lagts fram vid konventet.

Men för att få igenom sin politik måste man ha kongressen med på båten, vilket Obama bittert fått erfara. I nuläget har Republikanerna majoritet i både senaten och representanthuset, vilket i princip omöjliggjort en stor del av Obamas reformer. Det är inte omöjligt att maktbalansen blir densamma efter valet i november.

ANNONS

Bra lyssnare

- Vi kan troligen ta kontroll över senaten och minska underläget i representanthuset... Om dynamiken i kongressen inte förändras så kommer det bli svårt att driva igenom någonting överhuvudtaget, även för Hillary, säger Sebastian Ventling.

Karen Carter Peterson, delegat från och delstatssenator i Louisiana, säger även hon att en demokratiskt kontrollerad kongress är nyckeln till framgång. Men hon tror att Hillary Clinton kommer att lyssna på motståndarna.

- Under sin tid som senator och utrikesminister så visade hon en vilja att ta till sig både bra idéer och konstruktiv kritik, påpekar hon.

Även Barack Obama hyllade i sitt bejublade tal under natten till torsdagen Clinton som den mest kvalificerade någonsin för presidentämbetet – han själv och hennes make expresident Bill Clinton inräknade. Clinton presenteras vid sitt framträdande av sin dotter Chelsea Clinton och temat för konventets sista dag är "Starkare tillsammans".

ANNONS

Fakta: Möt Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 i en familj där fadern var medlem i Republikanerna.

Hon har en juristexamen från Yale University där hon mötte hon sin make, Bill Clinton.

De flyttade till delstaten Arkansas och blev delstatens guvernörspar.

Hon var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Paret Clinton har en dotter, Chelsea, och två barnbarn. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Källa: Clintons hemsida med flera

Fakta: Det här händer nu

28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania avslutas med att Hillary Clinton accepterar partiets presidentkandidatur.

26 september: Den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump hålls i Hempstead i New York.

4 oktober: Debatt mellan de båda vice presidentkandidaterna äger rum i Farmville i Virginia.

9 oktober: Andra debatten mellan Clinton och Trump hålls i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Avslutande debatt i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval

ANNONS