Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter pressar på mot polisen vid gränsövergången i Tijuana i Mexiko.

USA stänger gränsen mot Mexiko

Gränsövergången mellan San Diego och Tijuana, som är den största mellan USA och Mexiko, har stängts. Hundratals migranter som vill söka asyl vid USA:s södra gräns har försökt ta sig över stängslet och amerikansk polis rapporteras svara med tårgas.

Fotgängare och trafik som tar sig via gränsstationen San Ysidro mellan de två storstäderna San Diego och Tijuana har stoppats, enligt den amerikanska tull- och gränsmyndigheten.

Hundratals migranter som vandrat till gränsen från olika länder i Centralamerika försökte att ta sig över ett metallstängsel för att komma in i USA. De bröt sig ur en grupp som gick längs en gränsbro, vittnar en AFP-fotograf.

Än finns bara knapphändiga detaljer om händelsen men nyhetsbyrån AP skriver på Twitter att polis på USA-sidan skjutit tårgas mot de migranter som försökt forcera gränsen.

"Farliga situation"

Tidigare under söndagen twittrade USA:s president Donald Trump att "alla stannar i Mexiko".

"Om det av någon anledning blir nödvändigt kommer vi att STÄNGA vår södra gräns. Det finns inte en chans att USA, efter decennier av överträdelser, kommer att fortsätta finna sig i denna kostsamma och farliga situation!", fortsatte presidenten.

Det tvärsäkra utspelet kom efter uppgifter i The Washington Post om att Mexiko och USA har nått ett avtal om att migranter som söker asyl i USA ska tvingas vänta på besked i Mexiko. Tidningen citerar rentav Mexikos tillträdande inrikesminister Olga Sánchez Cordero, som tycks bekräfta att det finns en överenskommelse.

Fokus på hjälp

Men själv har hon förnekat uppgifterna.

"Det finns inte något som helst avtal mellan den framtida federala mexikanska regeringen och USA", skriver Sánchez Cordero i ett uttalande, enligt den mexikanska tidningen Excélsior.

Den tillträdande regeringens fokus gällande migrationsfrågan ligger i stället på att se till så att de centralamerikanska migranter som befinner sig i Mexiko får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och att de försäkras möjligheter till mat, sjukvård och boende.

Hon konstaterar också att den nya administrationen inleder sitt mandat först den 1 december.

Trumps valfråga

Människor som flyr akut fattigdom och extremt gängvåld i länder som Honduras, Guatemala och El Salvador har länge tagit sig norrut i hopp om ett bättre liv i USA. Men migrationen har den senaste tiden fått mer uppmärksamhet än vanligt sedan en större grupp med flera tusen människor, som har vandrat tillsammans genom Centralamerika, gjort USA:s president särskilt upprörd.

Trump gjorde en stor sak av frågan inför det amerikanska mellanårsvalet i början av november med hätska uttalanden där han bland annat liknade migranterna vid en invasion. Han har också beslutat att placera ut tusentals soldater vid gränsen mot Mexiko.