Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans president Hassan Rohani talar under en ceremoni på flygplatsen i Teheran den 18 juni.

USA skickar luftvärnsbataljon till Mellanöstern

Den truppförstärkning i Mellanöstern som USA beslutat om efter attackerna på två oljetankrar kommer att inkludera en luftvärnsbataljon. Det meddelade landets försvarsdepartement på onsdagen.

I måndags meddelade USA att man förstärker sin närvaro i Mellanöstern med 1 000 soldater. Nu avslöjar försvarsdepartementet att detta bland annat inkluderar en luftvärnsbataljon utrustad med medeldistansroboten Patriot, samt bemannade och obemannade spaningsflygplan och "andra avskräckande försvarsförmågor".

- USA söker inte konflikt med Iran, men vi är på plats och redo att försvara amerikanska styrkor och intressen i regionen, sade en talesperson för försvarsdepartementet i ett uttalande.

Omvärldens oro om en fullskalig konflikt länderna emellan har ökat den senaste veckan, efter attacken på två oljetankrar i Omanbukten. USA anklagar Iran för att ligga bakom angreppet, något som Iran tillbakavisar.

Kommer anrika uran

Samtidigt återupprepade Irans president Hassan Rohani på onsdagen, i ett tv-sänt tal, att landet kommer att bryta mot delar av det kärnenergiavtal som USA frånträdde för ett drygt år sedan.

Iran meddelade i maj att landet kommer att börja anrika uran i högre utsträckning än vad det alltjämt bindande avtalet tillåter – om inte omvärlden ser till att skydda den iranska ekonomin från de amerikanska sanktioner som slagit hårt mot landet. Deadline är satt till den 8 juli, och enligt ett nytt uttalande från landets atomenergimyndighet kommer den inte att förlängas.

"Inget skäl för krig"

Tidigare under onsdagen uppgav Irans säkerhetsråd ännu en gång att det inte kommer att bli någon militär konfrontation med USA, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA.

- Det finns inget skäl till krig. Att beskylla andra länder har blivit till en vana för USA i ett försök att pressa andra länder, sade rådets sekreterare Ali Shamkhani.

Samtidigt uppgav president Rohani att Iran inte kommer att förhandla med USA under press.