Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s avgående FN-ambassadör Nikki Haley ger i Ovala rummet tillsammans med president Donald Trump besked om att hon inom kort lämnar sin post.

USA:s FN-ambassadör lämnar sitt jobb

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kommer att lämna sin post vid årsskiftet, meddelar hon och Donald Trump vid en pressträff i Vita huset. En ersättare kommer att presenteras om två till tre veckor, enligt presidenten, som överväger att välja en av sina tidigare rådgivare.

Vid pressträffen i Ovala rummet berättade Donald Trump att Nikki Haley redan för ett halvår sedan sagt sig vilja vara ledig en tid.

En ersättare kommer att presenteras om "två-tre veckor", enligt presidenten, som nämnde sin förra politiska rådgivare Dina Powell som möjlig kandidat. Hon lämnade tidigare i år Vita huset för ett chefsjobb inom banken Goldman Sachs.

  • I samband med beskedet om Nikki Haleys avgång började genast rykten cirkulera om att presidentens dotter Ivanka Trump skulle kunna bli aktuell som ny FN-ambassadör. Spekulationerna stärktes av att Nikki Haley själv under pressträffen hyllade Ivanka och hennes make Jared Kushner.

Trump svarade några timmar senare på frågor om hans dotter Ivanka Trump skulle kunna bli aktuell för posten och svarade då att "hon skulle göra ett fantastiskt jobb som FN-ambassadör" men att han inte kommer att välja henne eftersom han inte vill anklagas för nepotism.

Nekar till presidentplaner

Nikki Haley beskrev det på pressträffen som att det har känts som att hon gått till jobbet i kroppspansar "för att försvara USA" och talar om ett intensivt diplomatiskt arbete gentemot bland andra Nordkorea och Iran.

- Länder kanske inte gillar vad vi gör, men de respekterar vad vi gör, sade Haley.

- Det är en stor skillnad i USA:s ställning numera, men USA står starkt på ett sätt som borde göra alla amerikaner stolta.

Hon förklarade sitt beslut att avgå med att de senaste åren har varit intensiva och att det är viktigt som statstjänsteman att veta när det är dags att lämna över till någon annan.

Haley avfärdade samtidigt spekulationer om att hon förbereder en kampanj inför presidentvalet 2020 – där kommer hon att stå bakom Trump, enligt henne själv.

"Får välja" nytt jobb

FN:s generalsekreterare António Guterres tackade via en talesperson för ett gott samarbete med Nikki Haley.

- Generalsekreteraren vill uttrycka sin djupa uppskattning för det utmärkta samarbete och stöd som ambassadör Haley alltid har visat. De hade en väldigt produktiv och stark arbetsrelation under hennes tid som USA:s representant, sade Guterres talesperson Stephane Dujarric.

Trump hyllade också Nikki Haleys "fantastiska" jobb och hoppades att hon kommer tillbaka i en annan roll i framtiden.

- Du får välja, sade han till henne vid pressträffen.

46-åriga Haley, tidigare guvernör i delstaten South Carolina, utsågs till FN-ambassadör fyra dagar efter att Donald Trump tillträtt som president i januari 2017. Under hennes ambassadörskap har USA bland annat lämnat FN:s människorättsråd, som Haley beskrivit som den världsomspännande organisationens "största misslyckande".

Svängde om Trump

Under partiernas primärval inför 2016 års presidentval var Haley en uttalad kritiker av Donald Trump.

När hon var guvernör – USA:s yngsta – höll Haley Republikanernas svarstal till den dåvarande presidenten Barack Obamas årliga så kallade State of the union-tal. Då sade hon bland annat att man måste motstå frestelsen att ta till ilska i oroliga tider, samt att ingen som är villig att ”arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner” ska känna sig ovälkommen i USA.

Där och då svarade Donald Trump med att kalla henne ”svag” i invandringsfrågan, men senare samma år svängde Haley och gav Trump sitt stöd inför presidentvalet.