Rochelle Walensky (mitten) meddelade rekommendationen om en tredje vaccindos för alla vuxna. Arkivbild.
Rochelle Walensky (mitten) meddelade rekommendationen om en tredje vaccindos för alla vuxna. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

USA rekommenderar tredje dos till vuxna

USA:s federala smittskyddsmyndighet CDC rekommenderar en tredje vaccindos till alla vuxna mot bakgrund av upptäckten av den nya coronavarianten omikron.

ANNONS

"Alla som är 18 år och äldre borde få en påfyllnadsdos antingen när det gått sex månader efter deras första Pfizer- eller Modernados eller två månader efter deras första Janssendos", säger myndighetens chef Rochelle Walensky i ett uttalande.

USA:s president Joe Biden säger att han "inte förväntar sig" att införa ytterligare reserestriktioner med anledning av den nyupptäckta omikronvarianten av coronaviruset.

– Spridningsgraden påverkar om det behövs eller inte behövs reserestriktioner. Men jag förväntar mig det inte i dagsläget, säger Biden.

USA har med början av denna vecka infört inreseförbud för de flesta passagerare från åtta länder i södra Afrika. Åtgärden har kritiserats av experter eftersom den kan leda till lägre benägenhet att rapportera om nya virusvarianter, samt eftersom varianten troligen är vitt spridd.

ANNONS

Biden uppmanar amerikanerna att bära munskydd inomhus och på allmänna platser.

– Förr eller senare kommer vi att upptäcka fall av den nya varianten i USA, säger Biden.

ANNONS