Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nikki Haley är USA:s FN-ambassadör. Arkivbild.

USA inför nya sanktioner mot Ryssland

Internationella experter ska påbörja utredningen om ifall kemvapen använts i den syriska staden Douma. De har en delikat uppgift – inte minst för att nyckelaktörerna redan dragit sina egna slutsatser. USA klargör att nya sanktioner mot Ryssland införs.

- De kommer att riktas direkt mot alla slags företag som hade med utrustning att göra som relateras till Assad (Syriens president Bashar al-Assad) och användningen av kemiska vapen, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till CBS.

Sanktionerna ska offentliggöras på måndagen av finansminister Steven Mnuchin.

En grupp av kemvapenexperter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände till den syriska huvudstaden Damaskus i lördags. Då hade USA, Storbritannien och Frankrike redan, några timmar tidigare, hunnit genomföra sina samordnade attacker mot vad man beskrivit som forskningsanläggningar för kemvapen och militärbaser.

Detta som svar på vad länderna hävdar var en kemvapenattack utförd av den syriska regimen i staden Douma i förra veckan.

Svårt läge

OPCW:s experter kommer under söndagen att börja utreda anklagelserna, på plats i Douma, enligt Syriens biträdande utrikesminister Ayman Soussan.

- Vi kommer att säkerställa att de kan arbeta professionellt, sakligt, opartiskt och utan några påtryckningar, hävdar Soussan.

Platsen där attacken sägs ha ägt rum ligger i ett område som under senaste veckan kontrollerats av syriska och ryska styrkor. Förutom risken för att de undanröjt bevis på en eventuell kemvapenattack, har OPCW:s experter också att hantera ett läge där båda sidor redan bestämt sig för vad som hänt.

Västländerna hävdar att de sett bevis på att regimen använt kemvapen, medan Syrien och Ryssland avfärdat anklagelserna och utmålat dem som en förevändning för att attackera landet.

"En desinformationskampanj"

Syriens president Bashar al-Assad anser att attacken följde efter en våg av lögner.

"Trepartsaggressionen mot Syrien följde efter en desinformationskampanj", uppger al-Assads kansli att han sagt enligt Reuters.

Under söndagen var al-Assad "på gott humör" när han träffade ryska parlamentariker i Damaskus. Han uppgav bland annat att 71 av 105 robotar i attacken hade skjutits ned av syriskt luftvärn.

"Vi kunde slå tillbaka den (attacken) med sovjetiska robotar från 70-talet", påstår al-Assad enligt parlamentarikern Dmitrij Sablin, rapporterar statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Brittisk debatt

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talade i lördags i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. De enades om att arbeta för att minska spänningarna och få till en politisk lösning, enligt Erdogans kansli.

En debatt pågår i Storbritannien om regeringen haft lagligt stöd att delta i attacken. Premiärminister Theresa Mays regering har angett det humanitära läget i Syrien som juridiskt skäl, vilket ifrågasätts av oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

- Jag frågar utrikesministern, jag frågar premiärministern, var finns den lagliga grunden för detta? säger Corbyn i en intervju med BBC, och tillägger att han enbart kan stödja en attack som backats upp av FN:s säkerhetsråd.

I en intervju med CNN försvarar den brittiske utrikesministern Boris Johnson beslutet att inte först gå till parlamentet för att få stöd för en attack.

- Vårt huvudsakliga fokus måste ligga på säkerheten för våra tjänstgörande män och kvinnor, och såklart på insatsens effektivitet och snabbhet. Och det finns mängder av precedensfall för att gå fram på detta sätt.