Efter masskjutningen i Indianapolis i USA då åtta människor miste livet flaggar USA på halv stång på order av president Joe Biden.
Efter masskjutningen i Indianapolis i USA då åtta människor miste livet flaggar USA på halv stång på order av president Joe Biden. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Polisen: 19-årig ex-anställd bakom masskjutning

Efter ännu en dödlig masskjutning har USA:s president Joe Biden beordrat att det flaggas på halv stång vid statliga byggnader runt om landet.

ANNONS

Det är oklart vad som fick en man att skjuta ihjäl åtta personer i fraktbolaget Fedex lokaler i Indianapolis i USA, innan han tog sitt eget liv.

Men enligt den polisen var gärningsmannen en 19-årig tidigare anställd vid bolaget.

FBI säger i ett uttalande att den misstänkte gärningsmannens mor i mars förra året larmade myndigheterna om att hon var orolig för att sonen skulle försöka genomföra ett "suicide by cop", det vill säga att avsiktligt försätta sig i en situation där man dödas av polisen.

FBI förhörde också sonen i april 2020 men fann då inget misstänkt brottsligt beteende. Ändå ska man under en period haft honom under uppsikt.

ANNONS

Kaotiska scener

Anställda vittnar om skräck och panik.

– Jag tog skydd direkt, säger ett ögonvittne.

Panik bröt ut när mannen öppnade eld utanför och inne i Fedex lokaler. Kaotiska scener utspelade sig när skräckslagna vittnen och offer sprang för sina liv.

Gärningsmannen avlossade sitt vapen redan på parkeringsplatsen, enligt polisen som larmades omkring klockan 23 på torsdagskvällen, lokal tid.

– Skjutandet började på parkeringsplatsen, sedan gick han in i byggnaden men kom inte så långt, säger stadens biträdande polischef Craig McCartt till CNN.

"Vanärar vår identitet"

Åtta personer dödförklarades på platsen och fem skadade fördes till sjukhus. Flera andra ska ha sökt vård på egen hand. Även skytten är död och bedömningen är att han sannolikt tog sitt liv precis innan polisen kom fram till brottsplatsen. Ingen polis ska ha avlossat sitt vapen under insatsen.

"Alltför många amerikaner dör varenda dag till följd av vapenvåld. Det vanärar vår identitet och genomborrar hela vårt lands själ", sade Joe Biden i ett uttalande där han också beordrade flaggning på halv stång.

Demokraterna – som Biden tillhör – har länge krävt hårdare vapenlagar i USA men frågan stöter på hårt republikanskt motstånd i kongressen.

Svår syn

Enligt polisen förefaller gärningsmannen ha skjutit urskiljningslöst omkring sig när han kom fram till Fedex lokaler.

ANNONS

– De ryckte ut, de gick in och de gjorde sitt jobb. Många av dem försöker nu hantera det som har hänt eftersom de möttes av en syn som ingen ska behöva bevittna, har polisens talesperson Genae Cook berättat om sina kollegors insats.

Omkring 4 000 personer är anställda vid Fedex-anläggningen. Jeremiah Miller hade just avslutat sitt första skift och skulle gå på sitt andra när han och kollegan Timothy Boillat hörde upp till tio skott avlossas.

– Jag ställde mig upp och såg en man som avlossade något slags automatvapen, säger han till WISH-TV.

– Jag tog skydd direkt och blev rädd. Min kompis mamma kom in och sade åt oss att hoppa in i bilen.

"Tack Gud"

Männen tog sig ut ur byggnaden och mötte omkring 30 polisbilar.

– Lyckligtvis var jag så pass långt bort att han (skytten) inte såg mig. Tack Gud för det, säger Boillat.

Bara den senaste månaden har minst 30 personer dödats i masskjutningar i USA.

I slutet av mars sköts fyra personer, varav ett barn, ihjäl i en kontorsbyggnad i södra Kalifornien. Och den 22 mars dödades tio personer i en skjutning i en matbutik i Boulder i Colorado. Samma vecka föll åtta personer offer för skottlossning vid spasalonger i Atlanta i Georgia.

ANNONS

Sofia Eriksson/TT

Skjutningen inträffade i Indianapolis.
Skjutningen inträffade i Indianapolis. Bild: Johan Hallnäs/TT
ANNONS