Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migranter från Mexiko och Centralamerika tittar på Trumps tv-tal i ett migrantcenter i gränsstaden Tijuana, Mexiko.

USA-expert: Läget lika låst fortfarande

USA:s president Donald Trump har försökt sträcka ut en hand och övertyga det amerikanska folket om att krisläge råder vid landets södra gräns. Men hans tv-tal lär inte påverka det låsta läget kring Trumps kärnfråga – muren, anser USA-experten Dag Blanck.

Det råder en humanitär och nationell säkerhetskris vid gränsen där kvinnor och barn är de största offren, samtidigt som invandrare olagligt tar sig in och hotar USA:s säkerhet. Så löd kärnbudskapet i presidentens tal.

I sak var det inget nytt, men ändå var det ett ovanligt tal för att komma från Trump, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Han läste uppenbart innantill ur ett skrivet manuskript, och det var ett tal som skulle vända sig till hela folket för att övertyga den amerikanska befolkningen om att Trump har rätt om muren. Förmodligen är det inte lika effektivt som de tal där han eldar upp sig och talar till sina egna anhängare, säger han.

Inget undantagstillstånd

Trump har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att utlysa undantagstillstånd, vilket skulle göra det möjligt att kringgå kongressen och ta pengar ur försvarsbudgeten för att bygga gränsmuren mot Mexiko. Presidenten hävdar att den olagliga invandringen för med sig kriminalitet och droger och utgör en fara för USA.

Men i tv-talet nämnde Trump inte ett undantagstillstånd. Troligen har frågan diskuterats noggrant med presidentens medarbetare, enligt Blanck:

- Det hade blivit väldigt kontroversiellt och lett till starka reaktioner från motståndare, samt blivit en sak för domstolar. Han undvek detta – man har väl gjort bedömningen inom administrationen att inte göra det.

"Läget mycket låst"

Frågan är om Trumps tal påverkar läget, med en delvis nedstängd statsapparat sedan kongressen inte kunnat enas om budgeten. Trump kräver 5,7 miljarder dollar för bygget av gränsmuren.

- Läget är mycket låst. Jag tror inte talet påverkar Demokraterna och kongressen i någon utsträckning alls. Snarare finns det republikanska senatorer som börjar bli oroliga och vill förhandla om frågan, säger Blanck.