Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump utnyttjar en krigstidslag för att utöka produktion av medicinsk utrustning. Här på en presskonferens med bland andra vicepresident Mike Pence och medarbetare på onsdagen. Bild: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump utnyttjar en krigstidslag för att utöka produktion av medicinsk utrustning. Här på en presskonferens med bland andra vicepresident Mike Pence och medarbetare på onsdagen. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA ökar tillverkning av medicinsk utrustning

USA:s president Donald Trump beordrar utökad tillverkning av medicinsk utrustning.
Men han betraktar finansministerns varning om 20 procents arbetslöshet bara som ett tänkbart värsta scenario.

President Trump, med vicepresident Mike Pence som har det operativa ansvaret för landets insatser mot coronapandemin, samt flera experter gav en daglig presskonferens på onsdagen.

Trump liknade sig vid en "krigstida president" och tänker utnyttja en särskild försvarslag, Defense production act, som gör det möjligt att utöka produktionen av skyddsmasker, respiratorer och annan medicinsk utrustning.

– Vi ska besegra denna osynliga fiende, sade Trump.

Han meddelade att två sjukhusfartyg är på väg, ett mot New York på USA:s östkust och ett till västkusten för att understödja de regioner som hittills är värst drabbade av smittspridning. Vita huset rekommenderar även att sjukhus skjuter upp icke brådskande kirurgiska ingrepp.

Tonar ned arbetslöshet

Finansminister Steve Mnuchin har tidigare sagt att virusutbrottet skulle kunna leda till en arbetslöshet på 20 procent. Det är en farhåga som tonas ned av Trump.

– Jag instämmer inte i detta, säger Trump och ser arbetslöshetssiffran som det absolut värst tänkbara scenariot.

På presskonferensen försvarade han att han kallat coronaviruset för "Kinaviruset":

– Jag är ingen rasist, viruset kommer från Kina, svarade presidenten med hänvisning till att de första bekräftade fallen inträffade i Wuhan i Kina.

San Francisco stängt

I princip har alla skolor i landets folkrikaste delstat Kalifornien stängt, vilket påverkar över sex miljoner skolbarn enligt nyhetsbyrån AFP. Området kring storstaden San Francisco är särskilt drabbat, där boende får gå ut för "mycket viktiga" ärenden, som att köpa mat och mediciner. Hela delstaten beskrivs som ett spöklandskap i sociala medier.

På onsdagen bekräftade West Virginia virussmitta, delstaten var den 50:e och sista delstaten att drabbas. Smitta har också konstaterats i huvudstadsområdet District of Columbia.

På östkusten är New Yorkområdet värst drabbat.

Flera delstatsval i den pågående primärvalsprocessen har flyttats fram och stora kampanjmöten har blåsts av eftersom smittskyddsmyndigheten CDC rekommenderat att sammankomster med fler än 50 deltagare ställs in. President Trump har gått längre än så, han säger att människor inte bör samlas i grupper om fler än tio personer.

Amerikas förenta stater, USA, beskrivs oftast som världens enda supermakt. Landet gränsar till Kanada och Mexiko och dominerar inom den globala ekonomin, forskning och nöjesindustrin.

Antal invånare: 326 miljoner

Huvudstad: Washington DC

Stats- och regeringschef: president Donald Trump

BNP per person: 62 641 dollar

Källa: UI/Landguiden