Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den slovakiska presidentkandidaten Zuzana Caputová möter medierna efter att hon avlagt sin röst i den första valomgången i presidentvalet för två veckor sedan. Arkivbild.

Uppstickaren leder i slovakiska valet

Uppstickaren Zuzana Caputová leder när drygt hälften av valdistrikten räknats i det slovakiska presidentvalet. 58 procent av rösterna går till Caputová, medan 42 procent går till motståndaren Sefcovic.

En våg av folklig vrede över utbredd korruption kan föra uppstickaren Zuzana Caputová till presidentposten i Slovakien. Opinionsmätningarna pekar mot att den liberala miljöaktivisten får 60 procent av rösterna i lördagens val.

När drygt hälften av valdistrikten var räknade låg kandidaten på 58 procent av rösterna. Vallokalerna stängde klockan 22 och samtliga distrikt beräknas vara räknade vid 01-tiden, natten mot söndag.

Hennes motståndare är maktpartiet Smers kandidat, EU-kommissionären Maros Sefcovic. Han ligger långt efter i mätningarna och i den första valomgången för två veckor sedan fick han endast drygt 18 procent av rösterna medan Caputová fick drygt 40 procent.

"Erin Brokovich"

Caputová representerar det relativt unga partiet Progressiva Slovakien. Hon har begränsad politisk erfarenhet och är mest känd för att som jurist fått en olaglig soptipp nedlagd i sin hemstad. Bedriften gav henne smeknamnet "Slovakiens Erin Brokovich", den amerikanska aktivist som Julia Roberts spelade i filmen med samma namn.

Den antietablissemangskritik som präglar den slovakiska väljarkåren bottnar i morden på den grävande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirová. De båda sköts till döds i februari förra året. Fem personer, bland dem en slovakisk entreprenör, är åtalade för att ligga bakom morden.

Även om ingen ännu har fällts uppfattas attentatet som ett sätt att tysta Kuciak som undersökte kopplingar mellan ledande politiker och den italienska maffian.

Kristna rötter

Morden utlöste något av en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick innan även dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mitten av mars 2018.

Nuvarande presidenten Andrej Kiska, som tvingade fram regeringsombildningen förra året, är en av Zuzana Caputovás anhängare.

- Vi behöver politiker som är villiga att slåss för ett anständigt och hederligt Slovakien, säger Andrej Kiska.

Caputová säger att om hon blir vald ska hon "påbörja förändringar av systemet som ska ta bort det politiska inflytandet över polis och åklagare". Hon utlovar också bättre äldrevård och större insatser för miljön.

"Ultraliberal"

Maros Sefcovic, som gick med i Kommunistpartiet i dåvarande Tjeckoslovakien några månader innan östblocket kollapsade 1989, har betonat sina kristna rötter under valrörelsen. Han har också kallat Caputovás stöd för rätt till abort och hbtq-rättigheter för "ultraliberala".

Efter att ha lagt sin röst i en vallokal i Bratislava på söndagen säger Sefcovic att han hoppas på ett högt valdeltagande.

- Det ger större legitimitet till den som väljs till president, säger han.