Dykare från hela världen har under många år letat efter M/S Pionier. Arkivbild.
Dykare från hela världen har under många år letat efter M/S Pionier. Arkivbild.

Tyskt krigsskepp funnet efter 78 år

Den 2 september 1940 sänktes det tyska fartyget M/S Pionier utanför Danmarks kust. 338 människor dog. Nu har det mytomspunna vraket hittats.

ANNONS
|

M/S Pionier har länge varit ett av Nordsjöns mest eftersökta vrak och fyndet glädjer Gert Normann Andersen, direktör för Sea War Museum Jutland.

- För oss är den en av de mest kända förlisningarna, som omgärdats av stor mystik. Det är en underbar nyhet att vi nu kan säga var det ligger.

Museidirektören tycker att det ska bli särskilt spännande att få reda på vad skeppet var lastat med. Bland historiker har det funnits spekulationer om att lasten bestått av kanoner och sprängämnen.

ANNONS

M/S Pionier var på väg från Fredrikshamn till Fredriksstad i Norge med 823 passagerare ombord när det norr om Skagen träffades av en kraftig explosion och snabbt sjönk. Förlisningen är en av de allvarligaste förluster som drabbade de tyska trupperna under den danska ockupationen.

Enligt brittiska uppgifter var det en torped från ubåten HMS Sturgeon som sänkte M/S Pionier, något som Tyskland kraftfullt förnekade under kriget. I stället hävdade man att skeppet gått på en mina eller utsatts för sabotage.

Vraket hittades på 177 meters djup, längre österut än vad man tidigare letat.

TT-Ritzau

Fakta: M/S Pionier

M/S Pionier byggdes 1933 för rederiet F.Laeisz i Hamburg.

De första åren transporterade M/S Pionier bananer från Kamerun till Europa, men rekvirerades 1940 av tyska marinen för att transportera trupper mellan Danmark och Norge.

På sin sista tur transporterade hon en blandad skara av sjöofficerare, flygpersonal, sjuksköterskor och tyska fjälljägare.

Strax efter explosionen som sänkte skeppet utbröt en brand om bord. Skeppet fick hastigt slagsida och sjönk med aktern först. På grund av branden och stora mängder olja på vattenytan kunde de båtar som kom till undsättning inte komma nära.

93 personer hittades aldrig. Eftersom några av dem förmodas vara kvar på vraket ska det betraktas som en militärkyrkogård.

Den 6 september 1940 begravdes 245 tyskar på Fredrikshamns kyrkogård, i krigets största danska massgrav.

Källa: Sea War Museum Jutland

ANNONS