Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov. Arkivbild.

Tvetydig ton när akuta stridsdammet lagt sig

Efterbörden av attacken mot Syrien innehåller diplomatiska ansträngningar för att skuldbelägga varandra samt varningar om att inte göra om det. När det akuta stridsdammet lagts sig är det fortsatt taggigt – men samtidigt anas också en aning mildare vind i tonen mellan Moskva och Washington.

Ryssland misslyckades med att brännmärka USA, Storbritannien och Frankrike i FN:s säkerhetsråd för brott mot FN-stadgan i och med robotattacken mot Syrien. Dagen efter säger nu USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att förhållandet till Ryssland är mycket ansträngt men att Washington hoppas på bättre relationer.

Men parallellt klargör hon att nya sanktioner införs mot Ryssland samt att amerikanska trupper blir kvar i Syrien tills de militära och politiska målen har uppnåtts.

Samma tvetydighet kan anas i öster. President Vladimir Putin har enligt ryska nyhetsbyråer i ett samtal med sin iranske kollega Hassan Rohani på söndagen sagt att fler västliga robotattacker skulle leda till kaos i de internationella relationerna.

Samtidigt säger ändå biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass, att det kan bli svårt att enas i olika frågor men att Ryssland ska göra allt för att förbättra relationerna med väst.