Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen skjuter tårgas mot demonstranter vid en tidigare protest i Nairobi. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Två tv-kanaler har öppnat igen i Kenya

Två av de tre tv-kanaler som den kenyanska regeringen stängde i förra veckan har börjat sända igen. En tredje tv-station, Citizen TV, är fortsatt stängd.

Fram till måndagens öppnande av NTV och KTN News har regeringen med president Uhuru Kenyatta i spetsen ignorerat ett domstolsbeslut från i torsdags, som slog fast att tv-stationerna ska tillåtas dra igång verksamheten igen. Själva stängningen skedde i tisdags, då mediebolagen försökte sända direkt från en symbolisk presidentceremoni för oppositionsledaren Raila Odinga. Odinga anser att han, inte Kenyatta, är den rättmätige vinnaren av presidentvalet som hölls i augusti.

Tidigare under måndagen sköt kenyansk polis tårgas mot ett hundratal demonstranter i huvudstaden Nairobis centrala delar. Demonstranterna krävde att regeringen öppnar tre privata tv-kanaler som stängdes förra veckan, sedan de rapporterat om oppositionen i landet.

Valet i somras var 72-årige Odingas fjärde försök att bli Kenyas ledare. Valkommissionen utropade Kenyatta till valsegrare, men resultatet överklagades och förklarades ogiltigt på grund av oegentligheter. Omvalet som hölls i oktober bojkottades av Odinga, och Kenyatta återvaldes för en ny mandatperiod.