Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans president Hassan Rohani under en presskonferens i Teheran 2015. I bakgrunden hänger en bild på landets högste ledare, ayatolla Khamenei. Arkivbild.

Två män avrättade för ekobrott i Iran

Iran har avrättat två män misstänkta för ekonomisk brottslighet, som en del i försöken att komma till rätta med korruption i det krisdrabbade landet.

En av de avrättade männen, Vahid Mazloumin, anklagades för att ha manipulerat valutamarknaden och ska olovligen ha lagt beslag på två ton guldmynt, enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Isna.

Den andre mannen anklagades för delaktighet i Mazloumins nätverk och ska ha varit inblandad i försäljning av mynten.

Båda dömdes för "spridande av korruption på jorden", ett brott som är belagt med dödsstraff enligt Irans strikta islamiska lagar.

Minst sju dödsdomar har förkunnats av Irans nya specialdomstolar för ekonomisk brottslighet som upprättades i augusti. Vissa av rättegångarna har direktsänts i tv.

Irans valuta, rial, har förlorat omkring 70 procent av sitt värde under 2018 efter det att USA infört nya sanktioner. Det har lett till hög efterfrågan på dollar och guldmynt på den svarta marknaden från människor som försöker säkra sina besparingar.

Samtidigt har också levnadsomkostnaderna i Iran stigit.

Den ekonomiska krisen kan dock lösas om Iran bättre tar till vara sina resurser och internationella förbindelser, hävdar landets högste ledare ayatolla Khamenei i ett uttalande.