Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Paris borgmästare Anne Hidalgo hedrar offren för dåden i Paris för två år sedan.

Två år efter Parisdåden finns hotbilden kvar

Det har gått två år sedan 130 människor dödades i en rad samordnade attacker i Paris. Sedan dess har över 30 attacker stoppats i Frankrike och säkerhetstjänsten är fortfarande orolig för nya dåd.

Efter de dödligaste attackerna i Frankrike sedan andra världskriget trädde ett undantagstillstånd i kraft under natten mellan 13 och 14 november 2015. Det förlängdes sex gånger – men ersattes nyligen av en ny terrorlagstiftning.

Polisen har sedan månadsskiftet ökade befogenheter att söka genom fastigheter, genomföra elektronisk avlyssning och stänga ner moskéer och andra platser som tros sprida hat. Konservativa politiker anser att åtgärderna inte är tillräckliga medan människorättsgrupper varnar för att säkerhetsstyrkorna inskränker på människors rättigheter.

Många attacker stoppade

President Emmanuel Macron har understrukit behovet av balans mellan säkerhet och frihet. De senaste två åren har över 30 attacker kunnat stoppas tack vare undantagstillståndet och den tuffare lagstiftningen, enligt inrikesdepartementet.

- Det som bekymrar oss är planer på terrorattacker som förebereds av grupper som fortfarande är aktiva i krigszoner i Irak och Syrien, säger Laurent Nuñez, chef för säkerhetstjänsten DGSI, till tidningen Le Figaro.

Myndigheterna försöker hålla ögonen på de hundratals franska medborgare som reste till Irak och Syrien för att strida med jihadistgrupper och som kan försöka återvända hem sedan terrorstämplade IS drivits ut från sina fästen.

- Vi vet att jihadisternas vilja att agera är intakt, säger Nuñez.

Utredningen av dåden i Paris, som planerades i Belgien, överlappar utredningen av attackerna i Bryssel fyra månader senare. De flesta som ingick i den terrorcell som anklagas för attackerna har dödats eller gripits. Men den ende överlevande gärningsmannen från Parisdåden, Salah Abdeslam, vägrar att samarbeta.

Hedrade offren

President Emmanuel Macron har lagt ner kransar på de sex platser där skyttar och självmordsbombare slog till den 13 november 2015, med start vid nationalarenan Stade de France där en självmordsbombare dödade en person. Offrens familjer deltog i en tyst minut.

"Paris minns, två år senare" twittrar borgmästare Anne Hidalgo och använder Paris valspråk som hashtagg – FluctuatNecMergitur – "Kränger men sjunker ej".