Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Tusk anländer till riksåklagaren i Warszawa för att vittna om flygkraschen 2010.

Tusk vittnar i politiserad flygutredning

Formellt ska Donald Tusk vittna i utredningen om en svår olycka. Men beslutet att kalla Europeiska rådets ordförande tangerar också familjeband, politisk rivalitet och ett allt mer ansträngt läge mellan Polen och EU.

Den svåra flygkrasch som 2010 dödade Polens president Lech Kaczynski, liksom fler höga dignitärer, utreds nu på nytt. I dag vittnar Europeiska rådets ordförande, och Polens tidigare premiärminister, Donald Tusk i den utredning som snabbt har kommit att politiseras.

Både en polsk och en rysk utredning har tidigare kommit fram till att olyckan orsakades av misstag och svåra väderförhållanden. Men höga företrädare för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har länge hävdat att kraschen berodde på en explosion ombord. Jaroslaw Kaczynski, partiledare för PIS, Polens starke man och tvillingbror till den omkomne presidenten Lech, levererade nyligen hätska anklagelser i parlamentet.

- Torka inte era förrädiska munnar med min döde brors namn. Ni krossade honom, ni mördade honom, ni är skurkar, dundrade Jaroslaw Kaczynski i riktning mot ledamöter för liberal-konservativa Medborgarplattformen (PO).

Den tidigare PO-ledaren Tusk var Polens premiärminister när flygkraschen inträffade och Jaroslaw Kaczynski menar att den politiska rivalen har ett "moraliskt ansvar" för broderns död.

Till polsk media säger PO:s nuvarande ledare Grzegorz Schetyna att "Tusk är en politisk måltavla" för regeringspartiet.

- Det här är en del i en rad åtgärder som tar sikte på honom. Någon är väldigt rädd för honom, säger Schetyna.

Utfrågningen av Tusk sammanfaller dessutom med att EU-kommissionen har inlett en formell process mot Polen sedan landet försökt inskränka domstolsväsendets oberoende. Till att börja med hotas Polen av böter, men ytterst kan landet förlora sin rösträtt i EU:s ministerråd.