EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Arkivbild.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Tusk vill se extra toppmöte om brexit

Allt mer talar för att EU och Storbritannien tvingas till ett extra toppmöte i november för att hitta en slutlig uppgörelse om brexit. Londons önskan om europeiska kompromisser avvisas från EU.

ANNONS
|

När EU:s stats- och regeringschefer i veckan samlas i Österrike för att bland annat tala om brexitläget kommer behovet av ett extramöte att vara en av huvudpunkterna.

"Vi kommer att diskutera hur man ska organisera den sista fasen i brexitförhandlingarna samt möjligheten för ett extra toppmöte i november", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i sin inbjudan till EU-ledarna.

Frågan kommer att tas upp vid lunchtid på torsdag, under ledarnas brexitdel av toppmötet.

Kompromisser?

Samtidigt hoppas den brittiske brexitministern Dominic Raab på europeiska eftergifter för att få till en slutlig brexituppgörelse.

ANNONS

- Vi har redan gjort väldigt omfattande kompromisser. Vi har visat att vi är väldigt pragmatiska och ambitiösa. Nu är bollen på EU:s planhalva, säger Raab till tyska tidningen Der Spiegel.

Fast från EU-länderna tycks få vara intresserade av att nu börja ändra på det förhandlingsmandat som EU:s chefsförhandlare Michel Barnier arbetar utefter.

- Inte som det ser ut nu, nej, säger EU-minister Ann Linde (S) på väg in till tisdagens ministermöte i Bryssel där en ny genomgång av läget väntar från Barnier.

- Man måste komma ihåg att det är Storbritannien som lämnar EU. Det är de som vill lämna. Du inte få samma fördelar av medlemskapet när du lämnar som när du är inne. Det är bottenplattan på alltihop, säger Linde.

ANNONS

Oro för no deal

Huvudtvisten gäller fortfarande hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska kunna fungera smärtfritt, när det brittiska Nordirland inte längre är med i EU.

Låsningen är dock stark och Ann Linde oroas över att diskussionen allt mer kommit att handla om vad som händer om ingen lösning går att nå.

- Det som är oroväckande är att Storbritannien koncentrerar sig så mycket på ett no deal-scenario. Det tror jag kan vara en självuppfyllande profetia. Jag hoppas i stället att man ska koncentrerar sig på hur vi får ett avtal, säger EU-ministern.

Efter mötet betonar Michel Barnier att många av de punkter som hamnat i fokus gällande brexitförhandlingarna handlar om nödalternativ som både EU och Storbritannien arbetar för att undvika.

Han understryker samtidigt att även de alternativa planerna måste arbetas igenom för att de ska bli lagligt möjliga att driva igenom vid behov och att toppmötet i Bryssel 18 oktober blir ett "sanningens ögonblick".

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS