Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryske affärsmannen och aluminium-magnaten Oleg Deripaska finns på listan över oligarker som USA riktar sina nya sanktioner mot. Arkivbild.

"Tufft" svar på USA-sanktioner aviseras

USA inför sanktioner mot sju ryska oligarker och tolv företag som de kontrollerar. Straffåtgärderna vidtas bland annat med anledning av de påstådda ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Ryssland utlovar ett "tufft" svar på sanktionerna.

Washington inför även sanktioner mot ett ryskt, statsägt vapenföretag samt mot 17 högt uppsatta ryska företrädare. Sanktionerna innebär bland annat att de amerikanska tillgångarna blir frysta för dem på sanktionslistan.

USA:s finansminister Steven Mnuchin säger i ett uttalande att Ryssland "är inblandat i en mängd skadliga aktiviteter runtom i världen". Förutom försök att påverka västerländska demokratier nämns Rysslands ockupation av halvön Krim, landets stöd till Assad-regimen i Syrien samt en fortsatt pågående, "illvillig" aktivitet på nätet.

Kraftfull respons

Ryssland utlovade kraftfull respons på sanktionerna.

"Vi kommer inte att låta den aktuella attacken, eller någon annan ny antirysk attack, fortgå utan ett tufft svar", sade det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Bland de ryssar som drabbas av åtgärderna finns aluminium-magnaten Oleg Deripaska liksom vd:n för den ryska statliga energijätten Gazprom, Aleksej Miller.

Deripaska kallar beslutet att införa sanktioner mot honom för "grundlöst, löjligt och absurt".

Han avgick tidigare i år som vd för aluminiumjätten Rusal. Bolaget beklagar att företaget satts upp på listan och säger att Rusals rådgivare granskar situationen.

"Kontraproduktivt"

En av dem som också hamnat på sanktionslistan är Alexej Djumin, guvernör i Tula-regionen. Han kallar åtgärderna för "ovänliga och kontraproduktiva".

Det ryska säkerhetsrådets sekretare Nikolaj Patrusjev säger att Moskvas kontakter med USA inte kommer att upphöra på grund av de nya sanktionerna. Han säger vidare att de som beläggs med sanktioner kommer att hitta vägar att kompensera för restriktionerna.

Den 15 mars belades 19 personer och fem grupper med sanktioner för påverkansförsök i USA:s val och cyberattacker.