Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Trycket hårdnar mot Ryssland om att backa

Från olika delar av världen kommer fördömanden mot Rysslands agerande mot tre ukrainska örlogsfartyg i Kertjsundet mellan Svarta havet och Azovska sjön. Moskva uppmanas att snarast återlämna både fartygen och de gripna besättningsmedlemmarna.

ANNONS
|

- Det vi såg i går var mycket allvarligt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett snabbinkallat möte i försvarsalliansen om händelserna.

Ryska enheter öppnade på söndagen eld mot tre ukrainska marinfartyg, beslagtog dem och grep besättningsmännen. Flera besättningsmedlemmar skadades också.

Moskva och Kiev har olika uppfattning om vad som låg bakom händelsen men Stoltenberg säger att samtliga Natoländer stödjer Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och han uppmanar Ryssland att backa.

ANNONS

- Det finns inget försvar för användningen av militär styrka mot ukrainska fartyg och marinpersonal så vi uppmanar Ryssland att omedelbart släppa de ukrainska besättningsmännen och fartygen som beslagtogs i går.

"Farlig upptrappning"

Efter ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagskvällen säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att Washington vill ha normala relationer med Moskva men att det omöjliggörs av Rysslands "laglösa handlingar".

- Det försämrar ytterligare Rysslands relationer med USA och många andra länder. Det kommer att ytterligare öka spänningarna med Ukraina, säger hon.

Bara Kina, Bolivia och Kazakstan ställde sig på Rysslands sida under diskussionen i säkerhetsrådet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar det ryska agerandet för "en farlig upptrappning och ett brott mot internationell lag".

USA:s president Donald Trump säger att han inte gillar vad som händer mellan Ryssland och Ukraina men att USA och europeiska länder arbetar för att lösa knutarna:

ANNONS

- Förhoppningsvis kan allting ordna sig, säger Trump.

Tusk fördömer

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har pratat i telefon med Ukrainas president Petro Porosjenko.

"Jag fördömer det ryska användandet av våld i Azovska sjön. Ryska myndigheter måste släppa ukrainska besättningsmän och fartyg och undvika ytterligare provokationer. EU kommer att vara fortsatt enigt i sitt stöd till Ukraina", skriver Tusk på Twitter.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) luftar liknande tongångar.

Storbritannien riktar skarp kritik mot Ryssland i ett uttalande från Downing Street.

"Vi fördömer Rysslands aggressiva beslagtagande av tre ukrainska fartyg och dess besättning", skriver premiärminister Theresa Mays talesperson och tillägger att händelsen ytterligare blottlägger Moskvas destabiliserande uppförande i regionen.

TT-AFP-Reuters

ANNONS